Hlavní obsah

Švédsko - Německo 1:2Německé fotbalistky po výhře nad Švédskem získaly zlaté medaile

Rio de Janeiro

Německé fotbalistky poprvé získaly zlaté medaile na olympijských hrách. Ve finále turnaje v Riu de Janeiro porazily Švédsko 2:1. Seveřanky mají první medaili v historii. Bronz obhájily kanadské fotbalistky, v duelu o třetí místo zdolaly 2:1 domácí Brazílii, která tak podruhé za sebou nezískala pod pěti kruhy cenný kov.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Německé fotbalistky zdolaly Švédky a slaví historicky první zlato na OH.

Článek

Ačkoli mají Němky na kontě už dva tituly mistryň světa a osm triumfů na mistrovství Evropy, na zlato z olympijských her dosud marně čekaly. V letech 2000 až 2008 sbíraly jen bronzy.

U obou branek Německa byla Dzsenifer Marozsánová. Nejprve se prosadila sama přesně mířenou střelou z hranice pokutového území. V 62. minutě pak útočnice Frankfurtu narozená v Budapešti bývalému maďarskému reprezentantovi Jánosi Marozsánovi zahrávala přímý kop, střela se odrazila od tyče a Linda Sembrantová si dala smolný vlastní gól, když se jí nepovedl odkop.

Švédky brzy snížily gólem Stiny Blacksteniusové, ale na vyrovnání i přes závěrečný tlak nedosáhly. Na Němky mohou v sobotu navázat také jejich krajané, kteří se představí ve finále proti domácí Brazílii.

Bronzové Kanaďanky na turnaji prohrály pouze semifinále s Německem 0:2, jinak pokaždé uspěly. Ve skupině zdolaly Austrálii, Zimbabwe i právě Německo, které jim však v klíčovém duelu prohru oplatilo. Ve čtvrtfinále si poradily s Francií a zvládly i duel s domácími favoritkami.

Za výhrou nasměrovala Kanadu Roseová, která využila velmi dobrou akci Lawrencové a zblízka doklepla její centr do sítě. Roseová byla i u druhé branky po změně stran, když našla ve vápně Sinclairovou a ta zvýšila. Právě Sinclairová se trefila i v boji o bronz před čtyřmi roky.

Brazílie už stačila jen snížit, když se z otočky prosadila Beatriz. Stejná hráčka byla i blízko vyrovnání, její střela však skončila těsně vedle.

Fotbal - ženy:
Finále (Rio de Janeiro):
Švédsko - Německo 1:2 (0:0)
Branky: 67. Blacksteniusová - 48. Marozsánová, 62. vlastní Sembrantová.
O 3. místo (Sao Paulo):
Brazílie - Kanada 1:2 (0:1)
Branky: 79. Beatriz - 25. Roseová, 52. Sinclairová

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články