Hlavní obsah

Trochu rodeo. Závod, který lidi vidí a já lítám v saku po parkúru a honím koně, smál se Kuf

pn (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Spláchnuté naděje a na konci smích. Moderní pětibojař Jan Kuf při svém olympijském debutu přišel při parkúru definitivně o šanci na vylepšení průměrného výsledku, jízdu v sedle po dvou pádech nedokončil a v celkovém pořadí skončil poslední.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Klisna Rima TW shazuje Jana Kufa přes překážku imitující zeď.

Článek
Fotogalerie

Úřadujícímu mistru Evropy nevyšla premiéra pod pěti kruhy podle představ a do třetí disciplíny šel z průběžného osmnáctého místa. Vylosovaná klisna Rima TW ale hned na začátku parkúru ukázala, že český závodník nebude mít lehkou práci.

„Kůň nebyl špatný, jen trošku atypický. Hodně se rozbíhal, bylo těžké si najít správný rytmus. Prvních devět skoků se mi ale povedlo. Možná jsem se tím nechal trochu uchlácholit," vyprávěl Kuf.

Kůň mě tady pěkně vypekl, líčil Kuf

Záhy totiž přišel ostrý zlom. Kůň vypověděl poslušnost, zasekl se před překážkou imitující cihlovou zeď a pětadvacetiletý pětibojař skončil po saltu na zemi. „Stane se, že se kůň zastaví, ale většinou to vysedíme. Tady mě ale vypekl," líčil Kuf, který pak musel neklidné zvíře honit po ploše stadiónu.

Pokračování jízdy ale přineslo navlas stejný scénář. „Po tom prvním pádu se z toho stalo trochu rodeo. Když jsem spadl podruhé, tak mi to přišlo až komické. Konečně závod, který někdo vidí, a já lítám v saku po parkúru a honím koně. Musel jsem se smát," kroutil hlavou závodník pražské Dukly.

Samozřejmě si ale přitom vybavil příběh Davida Svobody, kterého na hrách v Pekingu zastavil neklidný kůň v cestě za medailí. A o čtyři roky později slavil v Londýně zlato. „Teď to musím hrát jako on. Půjdu v jeho stopách a budu doufat, že to tak dopadne," poznamenal s nadějí v hlase Kuf.

Reklama

Související témata: