Hlavní obsah

Egypťan bez rukou se připravuje do Ria. Reprezentovat bude ve stolním tenise

Káhira

Velmi silnou vůli a obdivuhodnou cílevědomost prokazuje egyptský stolní tenista Ibrahim Hamato. Ten, ač je od deseti let po železničním incidentu bez obou rukou, bude svou zemi reprezentovat v Riu de Janeiro na paralympijských hrách. Jeho sportem je překvapivě stolní tenis.

Nemá ani jednu ruku, přesto je šampiónem ve stolním teniseVideo: Reuters

 
Článek

Třiačtyřicetiletý sportovec přišel o obě ruce před více než třiceti lety. „Ten incident se odehrál v roce 1983. Bylo mi deset. Sport mi pomohl vrátit se zpět (do života). Hrál jsem zpočátku fotbal," vzpomíná Egypťan.

Ukázalo se ale, že to nebyla správná volba. „Když jsem hrál, ztrácel jsem stabilitu a pořád padal na zem," směje se otec čtyř dětí. „Tak jsem s ním seknul."

„Trávil jsem čím dál víc času v centru pro mladé sportovce, hra (stolní tenis) se mi líbila, znal jsem pravidla, tak jsem se pustil do hraní," popisuje Hamato.

Jelikož nemá raketu čím uchopit, musí si pomáhat ústy. Údery do míčku pak provází typickým švihem hlavou, aby balónku přidal potřebnou razanci.

Hamato nezastírá, že se musel vypořádat s obdobím, kdy ho hraní fyzicky bolelo. Ale s vytrvalostí a naprostým odhodláním všechny překážky zdolal. „Nic není nemožné. Stačí chtít a vyvinout patřičné úsilí," říká Hamato, jemuž se splní sen a zúčastní se paralympijských her v Riu. Ty začínají 7. září.

Reklama

Související témata: