Hlavní obsah

Češi se perou s nepřátelským větrem. Rozhodčí hlídají, jede se blbě, říká jachtař

pn (Rio de Janeiro)Sport.cz

Není vítr jako vítr. Olympijská regata jachtařů odstartovala zkraje týdne prvními rozjížďkami i s Veronikou Kozelskou Fenclovou a Viktorem Teplým. A podmínky v zátoce Guanabara, v níž mají jachtaři vytyčené okruhy, hned od začátku ukázaly svou nevyzpytatelnost.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Viktor Teplý zápolící ve třídě Laser v zátoce Guanabara.

Článek

Pro oba české reprezentanty se stal největším nepřítelem v prvních jízdách zadní vítr. „Na něm se může buď hodně vydělat, anebo hodně ztratit. Já obvykle vydělávám, ale tady v Riu, především ve vnitřní části zátoky, mi to nějak nesedí. První den to ještě šlo, ale při druhém jsem ztratila" popisovala Kozelská, která startuje ve třídě Laser Radial.

Podle Teplého je alfou a omegou jízdy při zadním větru strategická volba pozice lodi vůči směru větru. „Je to o taktice, které křídlo na zaďák člověk zvolí. Někde je vítr slabší, jinde silnější, někde je zase větší proud. A to dělá rozdíly," líčil pětadvacetiletý jachtař. „Na bójce se musíte rozhodnout, jestli pojedete doleva nebo doprava. Jednoduché, ale zásadní rozhodnutí, na kterém se dá ztratit hodně," doplnila o deset let starší Kozelská.

Teplý ve třídě Laser navíc od prvního dne jede se žlutou kartou a musí být v dalších rozjížďkách opatrnější. „Dostal jsem penaltu, protože jsem moc pumpoval ve slabším větru. Můžeme lodí houpat, ale ne moc. Rozhodčí to hlídají. Já bohužel dostal napomenutí, a když dostanu ještě jedno, tak mě vyhodí z rozjížďky. A s tím se jede blbě, diskvalifikace by nebyla dobrá. Není to příjemné, musím se pořád rozhlížet, abych něco neprovedl," dodal s úsměvem brněnský rodák.

Reklama

Související témata: