Hlavní obsah

Londýn se jako příští hostitel LOH uvedl kontroverzním videem

LONDÝN

Londýn se při přebírání olympijské štafety v Pekingu uvedl kontroverzním videem. Na tříminutových záběrech propagujících dějiště letních her v roce 2012 se vedle londýnských pamětihodností objevil i obraz Myry Hindleyové, která byla v šedesátých letech zapletena do sadistických vražd pěti dětí.

Článek

Obraz, který vytvořil umělec Markus Harvey podle policejní fotografie z roku 1965, je sestaven ze stovek otisků rukou čtyřletého dítěte. Hindleyová se svým milencem Ianem Bradym v letech 1963 až 1964 zabili pět dětí, navíc je znásilňovali, mučili a všechno natáčeli. Za vraždy byla odsouzena na doživotí a v roce 2002 ve věku 60 let ve vězení zemřela.

Video kritizoval i britský premiér Gordon Brown, který jej viděl při zakončení olympiády v Pekingu. Podle Brownova mluvčího je film ukázkou "velmi ubohého vkusu a neměl by být používán k propagaci Londýna".

"Je to tříminutové video Londýna a obraz Markuse Harveyho se v něm jen mihne," citovala agentura AFP londýnské turistické centrum Visit London. "Už jsme mnohokrát použili a nikdo si nestěžoval. Nicméně pokud se někdo cítí pohoršen, okamžitě ho stáhneme."

Harveyho portrét vyvolal negativní ohlasy už v roce 1997, kdy byl vystaven v londýnské Royal Academy. Návštěvníci na něj tehdy házeli vajíčka a barvu a musel být z výstavy stažen.

Reklama

Související témata: