Hlavní obsah

O útoku buggyry na rekord rozhodne hlavně počasí

PRAHA

Hlavně povětrnostní podmínky a přízeň počasí rozhodnou o tom, zda se o příštím víkendu pokusí český truckový tým Buggyra překonat světový rychlostní rekord závodních tahačů. Cílem speciálu roudnického týmu, který bude řídit David Vršecký, je překonat rychlost 300 km/h a vylepšit tak stávající rekord, který drží také český jezdec. V únoru 2003 v Dubaji mu byla vypočítána rychlost 281,723 km/h.

Foto: Buggyra

Více než pětitunový speciál s motorem, jehož výkon se blíží 2000 koňských sil.

Článek

Zatímco tehdy však v Asii panovalo slunné počasí, tentokrát se buggyra bude musel vypořádat s mnohem složitějšími podmínkami. Představitelé týmu již ohlásili, že nesmí mrznout a musí být sucho. "Když budou hrozit sebemenší problémy, vše stopneme. Bezpečnost je prvořadá," řekl manažer týmu Martin Lansdorf na čtvrtečním neformálním setkání s novináři.

Ne zrovna ideální období si Češi zvolili sami s ohledem na to, že chtějí rekord překonat na českém území. A jedinou vhodnou lokalitou je úsek nově budované "hradecké" dálnice D11, který bude zkolaudován začátkem příštího týdne. Proto si Buggyra zvolila tento termín. "Zavřít u nás dálnici totiž není možné," vysvětlil Lansdorf.

Vršeckého může těšit, že speciální tahač už je připraven a úspěšně otestován. Při zkušební jízdě na části vybraného úseku překročil český jezdec rychlost 270 km/h. "Věřím, že se to podaří. Od 280 je ale strašně těžké přidat každý kilometr. Navíc se rychlost zvyšuje jen pomalu," uvedl Vršecký, jenž den před prvním rekordním termínem oslaví 31. narozeniny. Pátý muž letošního Evropského poháru navíc přiznal, že takhle rychle asi nikdy nejel ani s osobním vozem. "Maximálně dvěstěosmdesát," odhadl.

Pokud by se buggyře útok na rekord povedl, překonala by i absolutní český rekord. Ještě nikdo totiž nedokázal na měřeném úseku za stanovených podmínek "třístovku" překonat. Závodní tahač musí letmý kilometr absolvovat dvakrát, podruhé v opačném směru a maximálně v hodinovém rozpětí. Výslednou rychlost určí průměr naměřených hodnot.

Reklama

Související témata: