Hlavní obsah

Češi v A1 GP zatím díru do světa neudělali, věří ve zlepšení

PRAHA

Premiérový ročník formulového seriálu A1 Grand Prix se přehoupl s novým rokem do své druhé poloviny a český tým se před víkendovými závody v jihoafrickém Durbanu pustil do hodnocení svého dosavadního působení v seriálu. "Nebudu zastírat, že jsem očekával více," nebral si servítky generální manažer týmu Antonín Charouz na úterní tiskové konferenci v Praze.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge za volantem českého vozu na okruhu v Sepangu.

Článek

Češi po šesti odjetých podnicích (12 závodech) figurují na 12. místě se ziskem 24 bodů, které vybojoval Tomáš Enge na okruzích v portugalském Estorilu, malajsijském Sepangu a v Dubaji. Devětadvacetiletý jezdec se dokázal dvakrát prosadit na stupně vítězů, když v posledních dvou podnicích loňského roku skončil dvakrát třetí.

Český tým nicméně vstupoval v září do nového seriálu s cílem pravidelně bojovat o přední umístění a Charouz proto s dosavadními výkony příliš spokojený není. "Nebudu zastírat, že jsem očekával více, takže spokojený nejsem. Na druhou stranu ale víme, proč výsledky nebyly takové, jaké jsem chtěli. Třeba se daleko více promítlo to, že jsme před sezónou neměli kvůli pozdnímu přijetí do šampionátu odjeto tolik kilometrů co týmy, které jezdí na špici," vysvětlil.

Australské vystřízlivění

Enge získal první body hned při svém druhém závodu a celý tým věřil, že vzestupný trend bude pokračovat. "Ale Austrálie přinesla tvrdé vystřízlivění. Teď už se ale zdá, že od Malajsie jdeme definitivně správnou cestou," věří liberecký rodák.

Češi se o víkendu představí na městském okruhu v Durbanu a pro lepší výsledky se rozhodli ke spolupráci s dalšími týmy. "Máme dohodu právě s týmem z JAR a brzy bychom měli spolupracovat s dalšími dvěma. Dělají to tak i další týmy, třeba suverénní Francouzi kooperují s průběžně druhými Švýcary. Jde o výměnu dat, společné nastavování vozu atd. Z naší spolupráce zatím těžili spíše Jihoafričané, ale my jsme díky nim také na pár věcí přišli," popsal Enge týmové dění v šampionátu.

Charouz věří, že se jeho svěřenci dokáží v druhé polovině seriálu více prosadit, své myšlenky už ale upírá také k další sezóně, kdy by se měla série představit také na brněnském Masarykově okruhu. "V předběžném kalendáři je závod v Brně plánován na první říjnový víkend," uvedl.

Z prvního ročníku A1 Grand Prix zbývá odjet pět závodů, které budou moci příznivci formulí sledovat opět v přímých přenosech na televizní stanici Galaxie. Novinkou pak budou přímé přenosy na internetových stránkách Tomáše Engeho.

Reklama