Hlavní obsah

V Maďarsku vyhrál Button, Alonso ani Schumacher nedojeli

HUNGARORING

Britský pilot formule 1 Jenson Button se konečně dočkal premiérového vítězství v seriálu mistrovství světa. Jezdec týmu Honda vyhrál nedělní Velkou cenu Maďarska, která nabídla nečekaně dramatický průběh. K minimální změně došlo v pořadí MS, Fernando Alonso ani Michael Schumacher totiž třináctý závod sezóny nedokončili, německý jezdec ale nakonec získal alespoň bod.

Článek

Velká cena Maďarska přinesla pouze minimální posun v boji o titul mistra světa, neboť úřadující šampión Fernando Alonso s renaultem ani jeho pronásledovatel Němec Michael Schumacher s ferrari závod po technických problémech nedokončili. Sedmatřicetiletý Schumacher si ale nakonec dodatečně připsal bod, neboť se posunul z původního devátého místa na poslední bodovanou příčku po diskvalifikaci Roberta Kubici.

Polský jezdec při své premiéře v Grand Prix obsadil sedmé místo, ale při vážení bylo jeho BMW o dva kilogramy lehčí než šestisetkilogramový limit a Kubica byl z výsledkové listiny vyřazen. Schumacher tak přece jen stáhl Alonsův náskok na 10 bodů.

"Posledních deset kol jsem si přál, aby závod neskončil. Užíval jsem si to. Vedl jsem o 40 sekund a chtěl jsem jet pořád dál," řekl na tiskové konferenci šťastný Button, jenž kvůli vynucené výměně motoru startoval až ze čtrnácté příčky. Honda díky němu oslavila první triumf mezi konstruktéry od roku 1967.

"Jsem rád, že jsem po takové době konečně vyhrál. Už nebudu muset v rozhovorech odpovídat na otázky, jaké to je absolvovat tolik závodů bez vítězství. Teď to bude: vyhrál a těší se na další závod, což mi přinese velkou úlevu," prohlásil s úsměvem první britský vítěz Grand Prix po prvenství Davida Coultharda v roce 2003 v Melbourne.

Životní úspěch De la Rosy

Za Buttonem si dojel pro životní úspěch Španěl Pedro de la Rosa, který v polovině sezóny vystřídal u McLarenu Kolumbijce Juana Pabla Montoyu a dnes poprvé vystoupil na stupně vítězů. Třetí místo obsadil Němec Nick Heidfeld z BMW-Sauber.

Všem nahrály výpadky hlavních favoritů. Alonso se Schumacherem sice po penalizacích z tréninků za nebezpečnou jízdu a předjíždění při žlutých vlajkách odstartovali až z osmé respektive šesté řady, přesto se rychle dostali dopředu.

Úspěch v kvalifikaci nepřinesl štěstí Kimimu Räikkönenovi. Loňský vítěz s mclarenem se po startu z pole position ujal vedení, závod pro něj však skončil v 27. kole, kdy při předjíždění zezadu narazil do vozu Vitantonia Liuzziho. "Trochu jsem zpomalil, abych ho pustil. Bylo to nedorozumění, škoda, že to takhle dopadlo," uvedl italský pilot stáje Toro Rosso. Räikkönen, který byl v té chvíli druhý, svůj mclaren zcela zničil a na trať musel zpomalovací vůz.

Na postupně osychající trati pak kroužil vpředu Alonso v naději, že si vynahradí zklamání z předchozích tří porážek od Schumachera. Osmnáct kol před cílem však zajel do boxů, mechanici obuli jeho vozu pneumatiky na sucho a po návratu vydržel Španěl na trati jen chvíli. S neovladatelným vozem vyjel mimo trať a narazil do bariéry.

Schumacher na druhé místo nedosáhl

V té chvíli zajásali fanoušci Ferrari, neboť Schumacher se vzápětí posunul na druhé místo za suverénního Buttona a zdálo se, že by mohl snížit Alonsův náskok v šampionátu na tři body. De La Rosa s Heidfeldem ho však odsunuli na čtvrtou pozici a navíc dvě kola před cílem sedminásobného mistra světa zradila technika, takže musel rezignovaně zajet do boxů.

"Je to velká, velká škoda, protože jsem měl připravenou skvělou pozici," řekl Schumacher, jenž v závěru odmítl obout pneumatiky na suchou trať a rozhodl se riskovat. "Bylo to buď stupně vítězů, nebo body. Vsadili jsme na riziko. Teď si dáme dovolenou a pak budeme útočit dál," uvedl německý pilot, kterému prý přední zavěšení kol poškodil při předjížděcím manévru krajan Heidfeld.

Alonsa vyřadila z boje zatím neznámá závada. "Samozřejmě jsem zklamán, ale první část závodu byla vynikající. Tím, že nedojel ani Michael, jsme nic neztratili," prohlásil Španěl.

Příliš spokojen nemohl být po předchozích úspěších ani Schumacherův kolega Felipe Massa, který v deštivém úvodu vůbec nevyužil pozici v první startovní řadě. Na mokru se okamžitě propadl a nakonec si po Kubicově diskvalifikaci připsal dva body za sedmé místo. "Ještě jsme z toho vyšli dobře. Mohlo být mnohem hůř, kdyby Alonso vyhrál," konstatoval technický ředitel týmu Ferrari Ross Brawn.

Čtrnáctý závod sezóny se pojede 27. srpna na okruhu u Istanbulu.

Velká cena Maďarska formule 1
1. Button (Brit./Honda)1:52:20,941
2. De la Rosa (Šp./McLaren)+ 30,837
3. Heidfeld (Něm./BMW)+ 43,822
4. Barrichello (Braz./Honda)+ 45,205
5. Coulthard (Brit./Red Bull)-1 kolo
6. R. Schumacher (Něm./Toyota)-1 kolo
7. Massa (Braz./Ferrari)-1 kolo
8. M. Schumacher (Něm./Ferrari)- 3 kola
9. Monteiro (Portug./Midland)- 3 kola
10. Albers (Niz./Midland)-3 kola
Průběžné pořadí MS (po 13 z 18 závodů)
1. Alonso (Šp./Renault) 100 bodů, 2. M. Schumacher 89, 3. Massa 51, 4. Fisichella (It./Renault) 49, 5. Räikkönen (Fin./McLaren) 49, 6. Button 31, 7. Montoya (Kol./McLaren) 26, 8. Barrichello 21, 9. Heidfeld 19, 10. R. Schumacher 16.
Pohár konstruktérů
1. Renault 149, 2. Ferrari 139, 3. McLaren 85, 4. Honda 52, 5. BMW 28, 6. Toyota 26, 7. RedBull 16, 8. Williams 10, 9. Toro-Rosso 1.

Reklama

Související témata: