Hlavní obsah

Odejít z Ferrari nebylo mým rozhodnutím, přiznal mistr světa po přestupu k Sauberu

Rozhodnutí Kimiho Räikkönena závodit od příští sezóny u Sabueru, se kterým v roce 2001 ve formuli 1 debutoval, bylo hlavním tématem čtvrteční tiskové konference před nadcházející Velkou cenou Singapuru. Ledový muž, jak se finskému jezdci říká, své přezdívce dostál a vysvětlovat důvody se mu nechtělo.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Kimi Räikkönen.

Článek

Oznámení, že Kimi Räikkönen odejde na konci sezóny z Ferrari, se čekalo. Ani petice, ve které více než sedmdesát tisíc fanoušků žádalo vedení italské stáje, aby si zkušeného jezdce ještě alespoň rok nechala, tým neoblomila. Osmatřicetiletý Fin však ještě chtěl závodit dál, a tak se dohodl na dvouleté smlouvě se Sauberem.

Tímto rozhodnutím mnohé překvapil. „Nevím, co ještě chcete vědět. Prostě se to stalo. Nezáviselo to na mně, nebo na mém rozhodnutí. Přizpůsobil jsem se rozhodnutí druhých. Odejít z Ferrari nebylo mým rozhodnutím,“ okomentoval Räikkönen na čtvrteční tiskové konferenci před nedělní Velkou cenou Singapuru, kdo za jeho odchod může.

O tom, že mu nebude prodloužena smlouva se dozvěděl během závodního víkendu v Monze, a tak si hned začal hledat angažmá jinde. Zavolal šéfovi Sauberu Fréderiku Vasseurovi a dohodli se na vzájemné spolupráci. Z jakého důvodu si vybral zrovna švýcarský tým? „Jdu do Sauberu, protože chci,“ prohlásil světový šampión z roku 2007 a víc se mu nechtělo vysvětlovat.

„Mám své důvody, a to mi stačí. Nezajímám se o to, co si myslí ostatní, důležité je, že jsem se svým rozhodnutím spokojený,“ dodal vítěz dvaceti velkých cen, který na odchod do důchodu zatím nemyslel. „Závodění je tou částí, která mě ze všeho nejvíc baví, proto jsem tady. Přestanu, až ucítím, že už to není správné,“ uzavřel Kimi Räikkönen.

Reklama