Hlavní obsah

Raději budu zlý teď než na konci sezóny za největšího idiota, vysvětluje šéf Mercedesu týmovou režii

Soči/Praha

Hodně frustrovaný byl po Velké ceně Ruska Valtteri Bottas. Jezdec týmu Mercedes si jel v nedělním závodě pro vítězství. Jeho šéf Toto Wolff mu to ale překazil, když se rozhodl pro týmovou režii a Bottas musel před sebe pustit svého kolegu Lewise Hamiltona. „Je to krutá realita," ví Wolff, který za svůj čin schytává kritiku.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Valtteri Bottas a Lewis Hamilton na stupních vítězů po Velké ceně Ruska.

Článek

Lewis Hamilton se po Velké ceně Ruska zase o kousek víc přiblížil k zisku dalšího titulu mistra světa. V nedělním závodě sice nebyl nejrychlejší, avšak díky týmové strategii vyhrál. Jeho kolega Valtteri Bottas, který vedl, ho musel před sebe pustit. Tým mu totiž oznámil, že má Hamilton na zadní pneumatice puchýř a mohl by tak být ohrožen Sebastianem Vettelem, který jel na třetí pozici.

Bottas uposlechl a Hamilton díky tomuto vítězství navýšil náskok na druhého Vettela v průběžném pořadí šampionátu už na padesát bodů. „Musíte to zvážit. Je lepší být ten zlý v neděli večer po závodě, nebo je lepší být za idiota na konci sezóny? Raději budu za zlého teď,“ prohlásil Wolff na webu bbc.com. s tím, že by nerad, aby jim pak na konci roku chyběly důležité body.

„Racionálně šlo o správnou věc. Jsme všichni srdcem závodníci a chtěli bychom vidět, aby vyhrál ten nejrychlejší. Také jsme ale skupina chlapů, která přemýšlí racionálně. Pokud by nám nakonec scházely tři nebo pět bodů, byl bych za největšího idiota na planetě jen kvůli tomu, že jsem dal přednost Valtteriho vítězství v závodě před výsledkem v šampionátu,“ ospravedlňoval se dál Wolff.

„Valtteri měl vyhrát a my ho o to připravili. Je to složité pro něj i pro tým. Taková je ale krutá realita, ve které můžete získat o sedm bodů víc v boji o titul, který je letos velmi náročný. Byla potřeba do toho jít a my jsme to udělali,“ dodal šestačtyřicetiletý Rakušan, do kterého se za toto nesportovní gesto pustili nejen soupeři, ale i fanoušci.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace