Hlavní obsah

Francie byla jen začátek, věří Räikkönen

PRAHA/MAGNY-COURS

Nad paddockem se už začaly rojit spekulace o tom, že výkony Kimiho Räikkönena v týmu Ferrari jsou daleko za očekáváním a že se italská stáj po sezóně s finským jezdcem rozloučí. Suverénní vítězství týmu z Maranella v nedělní Velké ceně Francie ale chmurné předpovědi dokonale zahnalo. Räikkönen se v Magny-Cours dočkal druhého vítězství v sezóně a společně s Felipem Massou vybojoval pro tým vůbec první letošní double.

Článek

Räikkönen se po přestupu k Ferrari prezentoval vítězstvím hned v úvodním podniku sezóny v Austrálii, pak ještě dojel dvakrát třetí, ale poté přišlo zklamání: závod ve Španělsku nedokončil a v Monaku bral jen jeden bod. Finovu reputaci poté nezlepšilo ani páté, resp. čtvrté místo v Kanadě a USA.

Ráznou odpověď na sílící kritiku Räikkönen připravil až do Francie. Týmu Ferrari se během minulého týdne při testech v Silverstonu podařilo vylepšit vlastnosti letošního monopostu a oba jezdci v ‘rudém‘ měli najednou navrch. Massa na startu potvrdil první pozici a Räikkönenovi se podařilo šikovným manévrem odsunout z druhé příčky Lewise Hamiltona s mclarenem. Po několika okruzích bylo jasné, že o vítězství bojují jen jezdci Ferrari. Räikkönen na druhý triumf v sezóně nakonec dosáhl díky rychlejší druhé zastávce v boxech, po níž se vrátil na trať před svým stájovým kolegou.

Do Silverstonu se sebevědomím 

Finský jezdec po závodu zadoufal, že závod ve Francii byl pro Ferrari symbolickým „zmrtvýchvstáním“. „Začíná se vracet tvrdá práce, kterou všichni odvádíme. Možná to trvalo déle, než jsme čekali, ale vítězství v Magny-Cours nebyla náhoda. Jsme přesně v té pozici, v níž máme být,“ líčil spokojený Räikkonen.

Přitom připustil, že výkony z předešlých závodů zůstaly daleko za očekáváním. „Nečekali jsme, že budeme v předcházejících Velkých cenách čelit takovým potížím. Teď jsme konečně tam, kde chceme,“ doplnil rodák z Espoo.

Kvůli výpadku v první třetině seriálu Räikkönen nabral ztrátu na čelo průběžného pořadí a i přes triumf ve Francii ztrácí na vedoucího Hamiltona dvaadvacet bodů. Finský jezdec ale věří, že manko není nepřekonatelné. „Tvrdě jsme pracovali, abychom se dotáhli na McLaren. Přitom stále zbyl prostor pro další zlepšení,“ prohlásil.

Vzpomínky na nedávnou kritiku Räikkönen pustil z hlavy, i když přiznal, že mu nebylo do zpěvu. „Nebylo to lehké období. Dalo se to ale čekat. Stačí, když nevyhrajete pár závodů, a už jste na odpis. To je ale pryč. Do Silverstonu můžeme jet sebevědomí,“ uzavřel dvojnásobný vicemistr světa.

Reklama

Související témata: