Hlavní obsah

Nejmladší vítěz jen nevěřícně děkoval

MONZA

Svět formule 1 má nového hrdinu. Jmenuje se Sebastian Vettel. O víkendu v Monze přepsal kus historie F1. V sobotu se stal nejmladším vítězem kvalifikace ve věku 21 let, dva měsíce a deset dní. V neděli triumfoval jako nejmladší vítěz GP, to už byl o den starší.

Článek

„Je to sen, jsem nesmírně šťastný. Děkuji týmu za přípravu vozu po celý víkend. Děkuji rodičům, že mě jako mladíčka nechali jezdit motokáry. Děkuji svým nejbližším,“ říkal a nevěřícně kroutil hlavou. A to loni v USA byl nejmladším jezdcem, který v GP formule 1 bodoval.

Když se rodák z německého Heppenheimu objevil za volantem motokáry a začal vyhrávat, vyhledavači talentů zpozorněli. Věčně rozesmátý mladík překvapoval nejen rychlostí, ale i na svůj věk vyspělou technikou a taktikou. Prokázal, že má pro závodění cit. Brzy se o něm začalo hovořit jako o možném nástupci Michaela Schumachera, který v é době sbíral jeden titul za druhým. Vettel takové srovnání odmítal... „Kdepak, Michael je někde jinde, kam já se třeba nikdy nedostanu, ale jít v jeho stopách, je moje přání,“ říkal skromně blonďatý blesk.

Vettel soupeřil i s Vorbou

V té době se honil především s českým talentem Michaelem Vorbou. Jejich cesty se však brzy rozešly. Zatímco Vettel zamířil výš a razantně vstoupil i do světa formulí, Vorba z nich postupně zmizel. Nechyběl mu talent, ale na rozdíl od německého kolegy peníze. Vettela totiž do svého programu zařadil tým BMW a on v roce 2004 vyhrál s přehledem jeho prestižní formuli. Později ho převzal tým Red Bull. Vettel si vedl výborně i v dalších kategoriích, takže se mu dokonce dostalo cti, usednout do cockpitu vozu formule 1 při pátečních trénincích.

Velký zlom v jeho kariéře přišel loni. V Kanadě těžce havaroval Robert Kubica s BMW a o týden později v USA ho lékaři nepustili na trať. Vedení BMW si půjčilo talentovaného mladíka Vettela a ten vyjel svůj první bod v závodech formule 1. Tehdy mu nebylo ještě ani dvacet let a stal se nejmladším jezdcem historie, který startoval v závodě F1 a ještě získal bod.

Velký sen se začal naplňovat

„To bylo něco úžasného! Takový vstup do formule 1. Velký sen se začal naplňovat. Byla obrovská motivace do další práce,“ zavzpomínal na svůj první závod v F1. Když se Kubica vrátil, Vettel usedl za volant vozu Toro Rosso, což je menší „bratr“ stáje Red Bull, následník kdysi populárního týmu Minardi. V Číně dosáhl pro tým historického úspěchu, když skončil čtvrtý. Na rok 2008 dostal smlouvu jako jezdec.

Po pátých místech v Monaku a Belgii přišel jeho velký víkend... „Nedělal jsem si iluze o vítězství, ale na body jsem chtěl dojet. Ono nám to zase v tom těžkém závodě všechno vyšlo. Neskutečné! Zůstávám však na zemi. Ještě mě čeká hodně práce, ale udělal jsem další důležitý krok ve svojí kariéře. A v těch chci pokračovat. Po tomto víkendu mám doslova extrémní motivaci se dál zlepšovat. Jsem velice šťastný,“ kroutil stále nevěřícně hlavou Vettel.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články