Hlavní obsah

V Mugellu zahájil přípravu na toskánskou GP nejrychleji Bottas

Moskva/Praha
Aktualizováno

Páteční tréninky na Velkou cenu Toskánska F1 v Mugellu ovládl Valtteri Bottas z Mercedesu. Dopoledne jen o 48 tisícin sekundy předčil Maxe Verstappena z Red Bullu, ve druhé rychlejší části pak o dvě desetiny porazil týmového kolegu a šestinásobného mistra světa Lewise Hamiltona.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

V úvodním tréninku na Velkou cenu Toskánska byl nejrychlejší Valtteri Bottas.

Článek

Ve druhém a o téměř sekundu rychlejším tréninku Bottas zaznamenal čas 1:16,989 a obhájce titulu a vedoucího jezdce průběžného pořadí Hamiltona, na kterého na druhé příčce ztrácí 47 bodů, porazil o 207 tisícin. Třetí příčku obsadil Verstappen se ztrátou 246 tisícin sekundy.

V prvním tréninku Bottas zvítězil 48 tisícin před Verstappenem a třetím místem povzbudil naděje skomírajícího Ferrari Charles Leclerc, ale radost italské stáje na domácím testovacím okruhu navíc při výročí jubilejního 1000. závodu ve formuli neměla dlouhého trvání.

Ve druhém tréninku už byl totiž Leclerc se ztrátou téměř sekundu a půl desátý, zatímco druhý pilot Ferrari Sebastian Vettel o jednu příčku vylepšil dopolední výkon a byl dvanáctý. Čtyřnásobnému mistru světa navíc den po oznámení budoucího angažmá ve stáji Aston Martin navíc na konci odpolední části selhal motor.

Sergio Pérez, jehož Vettel od příští sezony v kokpitu vystřídá, dostal za incident z druhého tréninku penalizaci jednoho místa na startovním roštu. Mexický pilot týmu Racing Point při výjezdu z boxů zavinil kolizi s Kimim Räikkönenem a před nedělním závodem si proti výsledku kvalifikace o příčku pohorší.

Nečekaný vítěz předchozího závodu v Monze Pierre Gasly z týmu Alpha Tauri zajel pátý čas. Ve druhém tréninku se však propadl na osmou příčku.

V Mugellu se závod F1 jede poprvé v historii a v této sezoně je Velká cena Toskánska zároveň první, při níž mohou být v ochozech alespoň nějací diváci. Italští pořadatelé mohou každý den vpustit do areálu 2880 příznivců, kteří závod sledují na třech tribunách a v předepsaných rozestupech.

Tréninky na Velkou cenu Toskánska, závod MS formule 1 v Mugellu (Itálie) - 1. trénink:
1. Bottas (Fin./Mercedes)1:17,879
2. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,048
3. Leclerc (Mon./Ferrari)-0,307
4. Hamilton (Brit./Mercedes)-0,530
5. Gasly (Fr./Alpha Tauri)-0,797
6. Ocon (Fr./Renault)-0,926.
Druhý trénink:
1. Bottas 1:16,989
2. Hamilton -0,207
3. Verstappen -0,246
4. Albon (Thaj./Red Bull) -0,982
5. Ricciardo (Austr./Renault) -1,050
6. Ocon -1,126.

Reklama

Související témata: