Hlavní obsah

Hamilton zaútočí na Schumacherův rekord z pole position. Vettel v kvalifikaci havaroval

Soči
Aktualizováno

Nic nového pod sluncem. Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Ruska vyhrál Lewis Hamilton. Šestinásobný britský mistr světa ze stáje Mercedes vyhrál osmou kvalifikaci v sezoně a za vyrovnáním rekordu Michaela Schumachera v počtu výher v F1 (91 úspěchů) vyrazí v Soči z pole position.

Foto: Yuri Kochetkov, Reuters

Lewis Hamilton během kvalifikace na Velkou cenu Ruska v Soči.

Článek

Rekord v počtu pole positions už britský lídr pořadí mistrovství světa Lewis Hamilton dávno má, v Soči zaznamenal už 96. triumf v kariéře. Teď útočí na ještě blyštivější metu. K rekordu sedminásobného šampiona Michaela Schumachera v počtu vítězství ve Velkých cenách už Hamiltonovi chybí jen poslední krok a je jen otázkou, zda slavného Němce už v neděli dostihne.

Mezi mistrovské mercedesy se vklínil Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu, který za Hamiltonem zaostal 563 tisícin sekundy. "Pole position je dobrá, ale v Soči také zároveň špatná. Ostatní budou na rovince po startu hodně dlouho ve větrném zákrytu," řekl Hamilton, jenž se navzdory jasnému vítězství nevyhnul v kvalifikaci nervózním chvílím.

Kvalifikace musela být zastavena po nehodě čtyřnásobného světového šampiona Sebastiana Vettela. Německý pilot dvě minuty před koncem druhé části nezvládl výjezd z pravotočivé zatáčky, dostal hodiny a rozbil své ferrari o bariéru.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Sebastian Vettel s ferrari při sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Ruska v Soči.

Hamilton v té době neměl zajetý čas potřebný k postupu do třetí kvalifikační fáze a po restartu měl co dělat, aby stihl vjezd do svého rychlého kola. "Byla to asi nejtěžší kvalifikace, na kterou si pamatuju," oddechl si pětatřicetiletý Brit poté, co zvládl postoupit do třetí části a v ní už dominoval.

Třiatřicetiletý Vettel nehodou pokračoval v trápení ve své poslední a nevydařené sezoně ve Ferrari, do závodu odstartuje až z patnácté pozice. O mnoho lépe se nevedlo ani jeho monackému týmovému kolegovi Charlesi Leclercovi, jenž nepostoupil do třetí kvalifikační fáze a bude na roštu jedenáctý.

"Jsem v pořádku," řekl Vettel poté, co vylezl nezraněný z poničeného vozu. "Věděl jsem, že musím výrazně vylepšit čas, a zkusil jsem do toho jít s větším rizikem. Přitom jsem udělal chybu a ztratil nad autem kontrolu," řekl německý pilot, jenž bude v příští sezoně jezdit za Aston Martin, nynější Racing Point.

Desátá Grand Prix sedmnáctidílné sezony startuje v neděli ve 13:10 SELČ. Poprvé v letošním ročníku je na tribunách výrazné množství fanoušků. Organizátoři pustili do olympijského areálu z roku 2014 zhruba 30 tisíc lidí. "Fanoušci mi hrozně chyběli, je skvělé jich tu vidět tolik. Snad nosí všichni roušky," řekl Hamilton.

Kvalifikace na Velkou cenu Ruska, závod MS formule 1 v Soči:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:31,304
2. Verstappen (Niz./Red Bull) - 0,563
3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,652
4. Pérez (Mex./Racing Point) -1,013
5. Ricciardo (Austr./Renault) -1,060
6. Sainz (Šp./McLaren) -1,246
7. Ocon (Fr./Renault) -1,320
8. Norris (Brit./McLaren) -1,543
9. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1,696
10. Albon (Thaj./Red Bull) -1,704.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint