Hlavní obsah

Neříkám hop, dokud nepřeskočím, odmítl oslavy Vettel

Suzuka/Praha

Hned po projetí cílem GP Japonska zahlásil vítězný Sebastian Vettel do týmového rádia: „Je to skvělé! Díky, že jste auto dali dohromady.“ V jeho vzkazu týmovým inženýrům a mechanikům byla vděčnost, že technické problémy, s nimiž se potýkal v sobotní kvalifikaci, se v nedělním závodě staly minulostí a on si mohl dojet pro deváté letošní vítězství. S náskokem devadesáti bodů na druhého Fernanda Alonsa čtyři závody před koncem seriálu už v podstatě nikdo nepochybuje, že za čtrnáct dní v Indii nebo o týden později v Emirátech oslaví čtvrtý titul mistra světa v řadě.

Foto: Greg Baker, ČTK/AP

Sebastian Vettel a Mark Webber pijí šampaňské po vítězství v Suzuce. Oslavu Vettlova celkového titulu ale museli odložit.

Článek
Fotogalerie

„V Suzuce rád závodím, jsou tu báječní fanoušci. Po sobotních potížích jsem doufal, že v závodě bude auto stoprocentní. Bohužel jsem ale velmi špatně odstartoval. Měl jsem dokonce kontakt s Romainem Grosjeanem a pak i Lewisem Hemiltonem, který mi uštípl kousek předního křídla. Neměl jsem kam uhnout, on to ale odnesl defektem. Naštěstí můj problém nebyl tak velký, abych musel hned do boxů,“ popsal úvod závodu Sebastian Vettel.

„V průběhu závodu se mi vyplatila trpělivost při taktice dvou zastávek v boxech. V závěru už jsem měl dobré tempo. Podařilo se mi dostat před Marka Webbera i Grosjeana a zvítězit, takže jsem opravdu nadšený, protože tohle byl jeden z nejtěžších závodů sezóny. Velký dík ale patří týmu, který mi připravil opět skvělé auto,“ dodal spokojeně.

Jen dvě zastávky v boxech se vyplatily

Vettel také prozradil taktiku zastávek, kde on se rozhodl pro dvě, zatímco většina soupeřů stavěla v boxech třikrát. „Snažili jsme se zůstat na trati co nejdéle, dokud to opotřebení pneumatik dovolilo. Chtěl jsem se tak vyhnout soubojům s vozy na čerstvých pneumatikách. Podobnou taktiku jsme tu zvolili v roce 2011, jenže tenkrát to nevyšlo a dva soupeři mě předjeli. Letos to dopadlo přesně opačně. Dvě auta jsem předjel já a vyhrál. Důležité bylo dobře hospodařit s pneumatikami, což se povedlo,“ liboval si.

Je hotovo, přiznal Alonso

Vettel zatím nechtěl o titulu moc mluvit. „Určitě je dobré, když v boji o titul přidáte další vítězství. Už se těším na příští závod. Máme dobrý náskok a stále dokazujeme, že naší strategií je útočit a nikdy se nevzdat. Titul je blízko, ale dokud nepřeskočíme, nezískáme ho, nebudeme říkat hop,“ pravil s úsměvem.

Jeho největší soupeř Fernando Alonso už sen o titulu vzdal. „Je hotovo. Nemáme techniku na to, abychom Red Bull zastavili. Čtvrté místo v Suzuce bylo maximem, kterého se za dané situace a podle vývoje celého víkendu dalo dosáhnout. Není až tak důležité, že Vettel neoslavil titul už tady. Zbývají čtyři závody a dosáhne na něj buď už v Indii nebo pak v Abú Zabí, a to bude mít ještě dva mečboly k dobru,“ konstatoval zklamaně Španěl.

Webber se nutil do radosti

Mark Webber měl v Suzuce k prvnímu letošnímu vítězství velmi blízko. Rád by si ho dopřál i proto, že tato sezóna je jeho poslední ve formuli 1. Nedokázal však včas předjet Grosjeana a na závěrečný útok už neměl čas. I když se usmíval, bylo na něm vidět, jak ho štve, že zase skončil za svým týmovým kolegou, ale také velkým sokem.

„Samozřejmě bych byl rád ještě o jedno místo výš, ale nevyšlo to. Zvolili jsme dobrou strategii, i když start byl hodně špatný. Propadl jsem se dozadu, ale povedlo se mi najít v autě potřebnou rychlost a vrátit se do boje o prvenství. Dnes jsme z auta a situace dostali maximum,“ přiznal Webber.

Mnohem spokojenější byl Grosjean. „Měl jsem úžasný start. Podařilo se mi trochu odjet, ale Red Bully mě dojely a nebylo v mých silách s nimi soupeřit, i když se mi málem podařilo jednoho Býka ulovit. Vždycky myslíte na co nejlepší umístění. Dnes jsem ale opravdu spokojený. V Suzuce se mi v minulosti nedařilo, tentokrát jsem dojel na stupních a vůbec celá sezóna vypadá velmi dobře,“ zářil francouzský pilot.

Reklama

Související témata: