Hlavní obsah

Nastražte uši! F1 otočí volume doprava

Praha

Nejen pěknou podívanou přinesla víkendová Velká cena Bahrajnu formule 1. Na pouštním okruhu se rovněž uskutečnila schůzka šéfa Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jeana Todta se zástupci stájí s pozitivním výsledkem pro fanoušky: formule 1 bude hledat cestu, jak vrátit na tratě pověstný řev motorů, který s letošním nástupem turbomotorů poněkud uvadl.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Do většího objemu se motory ve formuli 1 nenafouknou, měly by se ale dočkat silnějšího zvuku.

Článek

Mnohostranná masivní kritika na utlumené brumlání přeplňovaných šestnáctistovek vedla Todta ke svolání schůzky. FIA totiž byla pod palbou nejen ze strany fanoušků, ale i samotných závodníků a některých činovníků.

„Oslovili jsme všechny výrobce angažované ve formuli 1, abychom v rámci pravidel našli řešení. Chceme zjistit, zda jsme schopni v krátko-, středně- či dlouhodobém plánu implementovat silnější zvuk motorů. A rovněž si chceme být jistí, že budeme mít v této věci jednoznačnou podporu," řekl Todt britskému magazínu Autosport po závodním víkendu v Bahrajnu.

Odpověď na automatickou otázku, kdy by se mohl adekvátní zvuk F1 na okruhy vrátit, ale někdejší boss stáje Ferrari nedokázal definovat. „To je velice obtížné. Potřebovali jsme tuto otázku především otevřít a ujistit se, že máme podporu výrobců pohonných jednotek. Pokud ji budeme mít, tak do toho můžeme jít. Po Velké ceně Španělska (11. května) jsou dva dny testování, kde by byl prostor případné novinky vyzkoušet," doplnil Todt.

Chybí vám tradiční zvuk u závodů formule 1?
Ano
79,3 %
Ne
20,7 %
Celkem hlasovalo 33359 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint