Hlavní obsah

Mechanici pokazili Ricciardovi boj o triumf. V Monaku tak kraloval Hamilton

Aktualizováno

I po Velké ceně Monaka vozů formule jedna se raduje stáj Mercedes, v jehož barvách vyhrál poprvé v sezóně Brit Lewis Hamilton. Klíčovým okamžikem nedělního závodu, jehož začátek provázel déšť a nucený start za safety carem, bylo zřejmě zaváhání mechaniků Red Bullu, kteří při zastávce v boxech neměli připravené pneumatiky a do té doby vedoucí muž Daniel Ricciardo nabral zbytečnou ztrátu. Australan skončil druhý, třetí pak Mexičan Sergio Perez z Force India.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Brit Lewis Hamilton s trofejí pro vítěze Velké ceny Monaka.

Článek
Fotogalerie

"Nemám slov, za tenhle den jsem se modlil," radoval se Hamilton po 44. vítězství v kariéře a prvním po sedmi měsících, které uplynuly od říjnové Velké ceny USA. "Trvalo to dlouho. Nejen v této sezoně, ale i (od mojí předchozí výhry) tady v Monte Carlu. Jak zapršelo, věděl jsem, že budu mít šanci," dodal.

Hamilton na zdejším městském okruhu vyhrál už v roce 2008 ještě v McLarenu a po vítězství sahal i vloni, kdy ale o prvenství přišel po taktické chybě v úplném závěru závodu. Před rokem díky jeho přehmatu završil vítězný hattrick týmový kolega Nico Rosberg. Nadvláda německého pilota v prestižní Grand Prix letos skončila, lídr šampionátu byl prakticky od začátku ze hry o vítězství a skončil až sedmý.

Rosberg, který minule v Barceloně přišel po vzájemné kolizi s Hamiltonem o sérii sedmi vítězství, přesto dál vede pořadí mistrovství světa. Hamilton na něj ale z druhého místa ztrácí už jen 24 bodů.

Ricciardo dominoval první třetině závodu, který začal kvůli dešti nestandardně za zpomalovacím vozem a naplno se jelo až od osmého kola. Australan si vybudoval velký náskok, zatímco druhý Rosberg byl patrně kvůli technickým problémům evidentně pomalejší než třetí Hamilton. Lídr šampionátu týmového kolegu v úzkých uličkách zdržoval a až na pokyn týmu pustil Brita bez boje před sebe.

"Neměl jsem dnes rychlost. A jak se v Monaku člověk ocitne pozadu, tak je po všem," řekl Rosberg.

Räikkönen přišel o druhé místo v MS

Rozhodující moment přišel ještě před polovinou závodu při zastávkách v boxech, při nichž Ricciardo dlouho čekal na výměnu pneumatik. Fatální chyba mechaniků připravila stáj o možnost vyhrát druhý závod za sebou po senzačním triumfu Nizozemce Maxe Verstappena v Barceloně.

"Zavolali mě do depa, měli být připravení. Tohle hodně bolí," litoval Ricciardo. "Závod jsme darovali Mercedesu. Naneštěstí tam došlo k řadě nedorozumění a chybě v komunikaci. Vyšetříme to, ale rozhodně to byla lidská chyba. Je mi to líto, musím se mu omluvit," konstatoval šéf motorsportu Red Bullu Helmut Marko.

Ricciardo se z depa vrátil těsně za Hamiltona a přes veškerou snahu se před něj nedokázal dostat. Největší možnost měl při výjezdu ze šikany, kterou Hamilton neprojel optimálně. Brit jej ale při pokusu o předjetí "zavřel" u bariéry a manévr mu prošel i po přezkumu u vedení závodu.

"Co to k čertu bylo," čílil se Ricciardo do vysílačky poté, co jen tak tak zabránil smyku. Při slavnostním vyhlášení pak byl viditelně zklamaný. "Byl jsem tu nejrychlejší za každých podmínek a jsem přesto jen druhý. Je to k vzteku, cítím obrovské zklamání," litoval Ricciardo.

Smolný víkend prožil Verstappen. Nejmladší vítěz v historii formule 1 svůj druhý závod za Red Bull nedokončil. Havaroval i v kvalifikaci, načež startoval z uličky v boxech, na trati pak patřil k nejrychlejším a propracoval se až na bodované pozice. Jeho šance však ukončila znovu nehoda, o víkendu už třetí.

Po havárii odstoupil i Kimi Räikkönen a přišel o druhé místo v MS. Finský pilot Ferrari ulomil o bariéru v jednom z nejpomalejších míst na trati přední křídlo, které mu uvízlo pod vozem, a už nedokázal dojet k mechanikům. Jeho týmový kolega Sebastian Vettel z Německa byl čtvrtý, celkově je ale až pátý o bod za Raikkönenem a o šest za Ricciardem.

Velká cena Monaka, závod MS vozů formule 1:
1.Hamilton(Brit./Mercedes)1:59:29.133
2.Ricciardo(Austr./Red Bull)-7.252
3.Pérez(Mex./Force India)-13.825
4.Vettel(Něm./Ferrari)-15.846
5.Alonso(Šp./McLaren)-1:25.076
6.Hülkenberg(Něm./Force India)-1:32.999
7.Rosberg(Něm./Mercedes)-1:33.290
8.Sainz Jr.(Šp./Toro Rosso)-1 kolo
9.Button(Brit./McLaren)-1 kolo
10.Massa(Braz./Williams)-1 kolo
11.Bottas(Fin./Williams)-1 kolo
12.Gutierrez(Mex./Haas)-1 kolo
13.Wehrlein(Něm./Manor Racing)-2 kola
14.Grosjean(Fr./Haas)-2 kola
15.Haryanto(Indon./Manor Racing)-4 kola
Ericsson(Švéd./Sauber)nedokončil
Nasr(Braz./Sauber)nedokončil
Verstappen(Niz./Red Bull)nedokončil
Magnussen(Dán./Renault Sport)nedokončil
Kvjat(Rus./Toro Rosso)nedokončil
Räikkönen(Fin./Ferrari)nedokončil
Palmer(Brit./Renault Sport)nedokončil
Pořadí MS (po 6 z 21 závodů):
1. Rosberg 106 b.
2. Hamilton 82
3. Ricciardo 66
4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 61
5. Vettel 60
6. Verstappen (Niz./Red Bull) 38
7. Massa 37
8. Bottas (Fin./Williams) 29
9. Pérez 23
10. Kvjat (Rus./Toro Rosso) 22
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 188
2. Ferrari 121
3. Red Bull 112
4. Williams 66
5. Force India 37
6. Toro Rosso 30
7. McLaren 24
8. Haas 22
9. Renault 6

Reklama

Související témata: