Hlavní obsah

Legenda odchází. Trojnásobný motocyklový šampión po sezóně ukončí kariéru

Sachsenring/Praha

Poté, co nedávno Dani Pedrosa oznámil svůj odchod z týmu Repsol Honda, přišel nyní s další zprávou. Dvaatřicetiletý závodník se rozhodl, že po letošní sezóně ukončí svou úspěšnou kariéru. „Bylo to pro mě těžké rozhodnutí,“ přiznal trojnásobný motocyklový světový šampión na tiskové konferenci.

Foto: Jan Woitas, ČTK/AP

Dani Pedrosa.

Článek

Když nedávno Dani Pedrosa oznámil, že po osmnácti letech skončí u týmu Repsol Honda, spekulovalo se, kam by mohl zamířit. Avšak dvaatřicetiletý závodník před nadcházející Velkou cenou Německa svolal na čtvrtek tiskovou konferenci, kde oznámil, že po sezóně odejde ze světa motorek.

„Rozmýšlel jsem se už delší dobu. Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, protože tenhle sport miluji,“ řekl španělský závodník. „Měl jsem výborné možnosti, jak pokračovat. Cítím ale, že nechci závodit v takové intenzitě, jako jsem to doposud dělal. Mám už jiné priority,“ přiznal s tím, že odchází hrdý. „Jsem velice šťastný, že jsem dostal příležitost jezdit na nejvyšší úrovni. Byl jsem součástí úžasného týmu a dosáhl jsem více, než jsem očekával. Jsem pyšný na vše, co jsem tady dokázal.“

Dani Pedrosa si motocykly oblíbil už ve čtyřech letech, kdy dostal svou první malou motorku. Ve světovém šampionátu silničních motocyklů se poprvé objevil v roce 2001 ve třídě do 125 ccm. V ní pak v roce 2003 získal svůj první titul mistra světa. Poté přešel do kategorie 250 ccm, kde v letech 2004 a 2005 slavil další dva tituly.

Od roku 2006 začal jezdit MotoGP, kde třikrát na konci sezóny skončil druhý a třikrát třetí. Celkem vyhrál padesát čtyři Velkých cen, z toho jednatřicet v královské kubatuře. Jeho nejlepším výsledkem v letošní sezóně jsou dvě pátá místa. Po posledním závodě ve Valencii, bude Pedrosa slavnostně uveden do síně slávy, mezi další legendy MotoGP.

Reklama