Hlavní obsah

Lídr MotoGP Márquez dostal za kolizi s Pedrosou trestný bod

Kuala Lumpur

Lídr mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP Marc Márquez dostal trestný bod za kolizi s Danim Pedrosou během předchozí Velké ceny Aragonie. Střet vedl k Pedrosovu pádu. Z rozhodnutí ředitelství závodu navíc přišel tým Honda, jehož jsou oba Španělé členy, o body do hodnocení konstruktérů získané v Aragonii.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Marc Marquez se svou hondou.

Článek

Ke kontaktu mezi Márquezovou hondou a zadním kolem Pedrosova stroje došlo v šestém kole v levotočivé zatáčce. Nováček v královské třídě poté vyjel z trati, Pedrosa ještě několik metrů pokračoval, ale následně po takzvaném highsideru skončil na zemi.

Márquez mu totiž podle jeho tvrzení poničil senzor pro kontrolu trakce, což vedlo k pádu. Mladší z dvojice Španělů nakonec závod vyhrál a před víkendovou Velkou cenou Malajsie vede průběžné pořadí MS o 39 bodů před úřadujícím šampiónem Jorgem Lorenzem z Yamahy.

Za čtyři body na konec roštu

Trestné body jsou v MotoGP letošní novinkou. Jezdci je dostávají za různé prohřešky na trati, a pokud nasbírají čtyři, musejí do následujícího závodu startovat z posledního místa na roštu. Sedm bodů znamená start z boxů a deset zákaz účasti v jedné Grand Prix.

Márquez má nyní na kontě tři trestné body. Dva body inkasoval za to, že ve warm upu v Silverstonu ignoroval žluté vlajky.

Po odebrání 25 bodů z Aragonie vede Honda hodnocení konstruktérů před konkurenční Yamahou o pouhý bod.

Reklama