Hlavní obsah

Čtrnáct závodníků v půlsekundovém odstupu? Vešel se mezi ně i Kornfeil

Aktualizováno

Jakub Kornfeil obsadil dvanácté místo v pátečních velmi vyrovnaných trénincích na motocyklovou Grand Prix Valencie. Český závodník byl na španělském okruhu jedním ze čtrnácti jezdců, kteří se v kategorii Moto3 vměstnali do půlsekundového odstupu za nejrychlejším Dannym Kentem z Británie. Byl o 404 tisícin pomalejší, Karel Hanika na 19. místě zaostal za vedoucím mužem mistrovství světa o 620 tisícin.

Foto: Team Racing SIC M7 Drive, ČTK

Český motocyklový závodník Jakub Kornfeil (vlevo).

Článek
Fotogalerie

"Dnešek byl velice dobrý. Nečekal bych, že budu tak vysoko. Na této trati mám většinou docela potíže," uvedl Kornfeil na sociálních sítích. "Musíme ještě trošku zlepšit předek a zaměřit se na výběr pneumatik," dodal.

Kentovi bude stačit v nedělním závěrečném závodě sezóny získat dva body, aby se stal mistrem světa. Měl už tři "mečboly", ale Portugalec Miguel Oliveira se dokázal udržet v matematickém dosahu.

O titulu se až ve finále rozhodne i v královské kubatuře MotoGP, v níž vygraduje souboj týmových kolegů z Yamahy Valentina Rossiho a Jorgeho Lorenza. Italský devítinásobný šampión Rossi má o sedm bodů víc než španělský rival, kvůli trestu za kolizi s jiným Španělem Markem Márquezem v předchozí Velké ceně v Malajsii ale bude bez ohledu na výsledek sobotní kvalifikace startovat z posledního místa.

V úvodních trénincích měla navrch španělská "klika" v šampionátu v pořadí Lorenzo, Márquez, Pedrosa. Za nimi následovali čtyři Italové, Rossi zajel pátý čas.

Na startu finále sezóny nebude Karel Abraham, který po operaci palce chyběl už v předchozích závodech v Japonsku, Austrálii a Malajsii.

Tréninky na Velkou cenu Valencie, závěrečný závod MS silničních motocyklů (kombinované časy po dvou jízdách):
Moto3:
1. Kent (Brit./Honda) 1:39,930
2. I. Viňales (Šp./KTM) -0,036
3. Ono (Jap./Honda) -0,085
12. Kornfeil -0,404
19. Hanika (oba ČR/KTM) -0,620
MotoGP:
1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 1:31,111
2. M. Márquez -0,139
3. Pedrosa (oba Šp./Honda) -0,266
Moto2:
1. Lüthi (Švýc./Kalex) 1:35,560
2. Lowes (Brit./Speed Up) -0,201
3. Rabat (Šp./Kalex) -0,274

Reklama

Související témata: