Hlavní obsah

Úchvatná podívaná! Freestyle motokros si opět po roce podmanil zaplněnou O2 arenu

Praha

Pražskou O2 arenu si opět po roce podmanil freestyle motokros, neboť se zde konal již 16. ročník FMX Gladiator Games. A stejně jako v minulých letech organizátoři připravili pro fanoušky řadu novinek, tou hlavní byl souboj čtyř týmů a umístění čtyř prostorů pro dopad do kříže. Vítězným gladiátorem se tentokrát stal Američan Adam Jones a tým vedený českou jedničkou Liborem Podmolem.

FMX Gladiator GamesVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Exhibiční závod sledovala téměř zaplněná aréna, s ohledem na netypické umístění doskoků a možné kolize ve vzduchu však fanoušci museli několikrát čekat.

"Pocit, že musíš věřit někomu, kdo mává s praporkem, není úplná slast. Snad se to ale lidem líbilo," řekl Podmol, který se na akci představil i přesto, že si v polovině října zlomil klíční kost a musel na operaci. I díky tomu mu tak ani příliš nevadilo, že v semifinále souboje o nejlepšího gladiátora prohrál s Jonesem. Ten poté ve finále porazil dalšího domácího borce Martina Koreně.

"Bylo to malinko nervózní, ale nebylo to jednoduché sladit. Zejména s ohledem na bezpečnost. Nikdy na světě jsem ještě nic podobného neviděl," podotkl Petr Kuchař, zakladatel českého freestyle motokrosu a jeden z rozhodčích akce. "Příště to bude určitě lepší," věří Kuchař. Nejožehavějším momentem akce bylo takzvané syncho, kdy freestyle motokrosaři skákali z ramp proti sobě.

Největší potlesk pro italské showmany

Hlavní organizátor akce Marek Rejman již s předstihem avizoval, že v příštím roce by rád odrazové a dopadové rampy upravil tak, aby byly v různých výškách a freestyle motokrosaři tak létali v jiných úrovních. Ani letošní ztížené podmínky však jezdcům nezabránily v tom, aby na závěr předvedli oblíbený vláček, kdy jedou a skáčou všichni freestylisté za sebou.

Zřejmě největší aplaus si užila dvojice italských showmanů Daniel Bodin a Jason Cesco, kteří předváděli neuvěřitelné kousky na speciálně upravených sněžných skútrech. Nadšeným divákům nakonec ukázali i oblíbená salta.

Součástí akce byl tentokrát i křest Podmolovy knihy s názvem Deník Libora Podmola. "Knihu jsem napsal sám a všechno mi trvalo připravit dva roky. Je v ní všechno, prohry, výhry, svatby. Prostě život freestyle motokrosaře," pousmál se Podmol.

Reklama

Související témata: