Hlavní obsah

Rossi i přes velkou ztrátu ještě nevzdává šanci na titul

Martin KézrPrávo

Pětinásobný šampión elitní motocyklové kategorie MotoGP Ital Valentino Rossi sice před nedělním brněnským závodem MS silničních motocyklů ztrácí na vedoucího Američana Haydena 51 bodů, přesto hned po příjezdu na Masarykův okruh sděloval, že ještě nevzdává šanci na obhajobu titulu.

Článek

"Měl jsem letos dost smůly. Teď jsem si ale během třítýdenní pauzy dobře odpočinul a to špatné ze sezóny smazal. Čeká nás ještě šest závodů a pokud se pokaždé prosadím na pódium, a to nejlépe v roli vítěze, vrátím se do hry o celkové prvenství," tvrdí Rossi, jehož při honbě za soupeři inspiruje Američan Rainey, jenž v roce 1992 za posledních šest závodů smazal 65bodový Doohanův náskok a vyfoukl mu titul.

"Hayden i Pedrosa jsou rychlí a jejich hondy skvěle připravené, ale troufám si je prohnat a třeba dokážu něco podobného jako Rainey. Hned v Brně se pokusím o vylepšení pozice," slíbil Rossi, ač neřadí českou Velkou cenu mezi své oblíbené. "Zdejší hodně technická trať mi zrovna nesedí, ale loni v Brně se povedlo skvěle nastavit stroj a snad mi to vyjde i letos. Během pauzy v mistrovství se hodně pracovalo na vylepšení mé yamahy."

Hayden má náskok, ale je opatrný

Lídr královské kubatury Američan Nicky Hayden sice přiletěl optimisticky naladěn, ale mluvil opatrně. "Mám dobrou výchozí pozici, těžím z dobré techniky i vlastní kondiční připravenosti, jenže k získání titulu je ještě dlouhá cesta. Mým nejlepším výsledkem z Brna je loňské páté místo, proto musíme trpělivě pracovat na nastavení stroje a v nedělním závodě se snažit patřit mezi nejrychlejší," řekl Hayden, jenž byl letos z 11 startů už devětkrát na pódiu.

Hondě letos vychází sázka na mládí, ve hře o celkové prvenství zůstává i loňský mistr světa dvěstěpadesátek, 20 letý Španěl Daniel Pedrosa: "S premiérovou sezónou a dvěma vítězstvími v MotoGP jsem maximálně spokojen. Každým závodem se cítím zkušenější a důležité je, abych i po té dlouhé pauze chytil závodní rytmus. Důležité pro mne jsou už páteční tréninky."

Melandri se do Brna vrací rád

Výborné vzpomínky na brněnskou Velkou cenu má u nás již třikrát vítězný Marco Melandri. "Mám tu na co navazovat, snad jen v Brně lze plně využít potenciál motocyklu," tvrdil Ital a vysvětlil své opálení: "Užil jsem si báječné volno s přáteli na řeckém ostrově Mykonos, ale nyní už mě svrbí ruce a těším se do sedla motocyklu. Přijel jsem s chutí vítězit a rád bych to na trati předvedl."

Z továrních hvězd královské třídy bude v Brně chybět jen nedávno operovaný Španěl Gibernau, místo něj jede s ducati znovu Němec Hoffmann. Třída do 250 ccm slibuje další díl úporné bitvy o titul Lorenza s Doviziosem, jen stopětadvacítkám jasně kraluje Španěl Bautista. "Těžko přijde o výrazný náskok, na 70 procent je už mistrem světa. Přesto se ho budu snažit porazit," říká česká naděje Lukáš Pešek.

Reklama

Související témata: