Hlavní obsah

Navzdory dramatu i penalizaci. Kornfeil zajel ve Francii nejlepší závod sezóny

Le Mans
Aktualizováno

Jakub Kornfeil obsadil v nedělní dramatické motocyklové Velké ceně Francie v třídě Moto3 šesté místo a zaznamenal nejlepší výsledek v sezóně. Český jezdec dostal v průběhu závodu v Le Mans penalizaci 1,3 sekundy za zkrácení trati, jež ale nakonec vzhledem k rozestupu mezi závodníky nehrála roli. Závod MotoGP vyhrál mistr světa Marc Márquez ze Španělska, Karel Abraham na sedmnáctém místě nebodoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih GP Francie silničních motocyklůVideo: sntv

 
Článek

Pětadvacetiletý Kornfeil po životní kvalifikaci startoval z druhého místa a úvod se mu vydařil. Druhou pozici si nejen udržel, ale dokonce i chvíli vedl a zajel rekord okruhu, který byl ale následně překonán. "Myslím, že dnešní závod jsme si všichni moc užili. Bojovat o vítězství byl nářez a jsem moc rád, že jsme v takovém tempu vydrželi celý závod," uvedl na facebooku Kornfeil.

Postupně se pole závodníků sjelo a Kornfeil se v asi desetičlenné skupině zařadil na pátou pozici. V jeden moment kyjovský rodák vyjel z trati, a protože se ji tím zkrátil, udělili mu komisaři penalizaci 1,3 sekundy ke konečnému času. "Nevím, proč bych měl být trestaný za manévr, který mně nic nepřinese a jen přispěje k bezpečnému průjezdu celým sektorem... Ale co se dá dělat," řekl český závodník.

Další dramatický moment zažil Kornfeil v závěru. Těsně před ním spadl Ital Enea Bastianini a český jezdec neměl jinou možnost než jeho motocykl "přeletět". Dopadl poté mimo trať a bravurně tuto motokrosovou vložku ustál.

"Když jsem viděl, jak tam letí jeho motorka, jediné, co mě napadlo - přidej plyn a do stupaček. Dopad byl dost tvrdý. Zadní tlumič šel nadoraz a byla to taková rána, že se mně nafoukl airbag v kombinéze. Byl jsem z toho dost otřesený a poslední kolo závodu bylo dost bolestivé. Už jsem se nemohl dočkat, až se protáhnu," popsal Kornfeil neobvyklou situaci, jež se stala bezprostředně po závodě hitem na internetu a sociálních sítích.

Incident stál Kornfeila pokles na osmou pozici, nicméně změnám pořadí nebyl konec. V poslední zatáčce v boji o vítězství skončil po "highsideru" na zemi Ital Marco Bezzecchi, jemuž se nestačil vyhnout Španěl Jorge Martín a také havaroval. Do cíle dojel jako první nikým neohrožován Fabio Di Giannantonio, jehož radost ale netrvala dlouho. Dodatečně udělená třísekundová penalizace za zkrácení trati Itala odsunula až na čtvrtou pozici a premiérovou výhru slavil Španěl Albert Arenas.

Kornfeil dojel bezpečně šestý a o nejlepší výsledek od druhého místa v Malajsii 2016 ho tak nemohla připravit ani penalizace. V průběžném pořadí MS zůstal český jezdec devátý, navzdory dnešní nule na kontě je stále v čele jeho týmový kolega Bezzecchi.

Márquez ovládl třetí GP za sebou

V královské MotoGP vyhrál třetí Velkou cenu za sebou mistr světa a lídr pořadí Márquez. Na pódium doprovodili továrního jezdce Hondy Italové Danilo Petrucci a Valentino Rossi, kteří za ním skončili s velkým odstupem. Závod ke zklamání sto tisíc diváků nedokončil domácí favorit Johann Zarco, jenž po kvalifikačním vítězství v úvodních kolech závodu upadl.

Šestinásobný mistr světa Márquez má po pěti Grand Prix v čele náskok už 36 bodů před krajanem Maverickem Viňalesem a 37 před třetím Zarcem.

Abrahamovi se v Le Mans nevydařila už kvalifikace, v níž byl poslední, a dnes dojel jako předposlední sedmnáctý. Mimo patnáctku skončil počtvrté za sebou, jediný bod má z úvodní Velké ceny Kataru.

Velká cena Francie v Le Mans
Moto3:
1. Arenas (Šp./KTM) 37:40,056
2. Migno (It./KTM) -0,160
3. Ramírez (Šp./KTM) -0,709
4. Di Giannantonio -1,811
5. Antonelli (oba It./Honda)-2,305
6. Kornfeil (ČR/KTM) -5,487
Průběžné pořadí MS (po 5 z 19 závodů):
1. Bezzecchi (It./KTM) 63
2. Di Giannantonio 59
3. Canet 56
4. Martín (oba Šp./Honda) 55
5. Migno 45
6. Ramírez 37
...
9. Kornfeil 36
Moto2:
1. Bagnaia (It./Kalex) 40:40,162
2. A. Márquez -2,709
3. Mir (oba Šp./Kalex) -4,865
4. Schrötter (Něm./Kalex) -7,041
5. Vierge (Šp./Kalex)
6. Oliveira (Portug./KTM) -9,943
Průběžné pořadí MS (po 5 z 19 závodů):
1. Bagnaia 98
2. Oliveira 73
3. A. Márquez 67
4. Baldassarri 64
5. Pasini (oba It./Kalex) 58
6. Vierge 52
MotoGP:
1. M. Márquez (Šp./Honda) 41:49,773
2. Petrucci (It./Ducati) -2,310
3. Rossi (It./Yamaha) -5,350
4. Miller (Austr./Ducati) -6,314
5. Pedrosa (Šp./Honda) -7,419
6. Lorenzo (Šp./Ducati) -10,355
...
17. Abraham (ČR/Ducati) -56,872
Průběžné pořadí MS (po 5 z 19 závodů):
1. M. Márquez 95
2. M. Viňales (Šp./Yamaha) 59
3. Zarco (Fr./Yamaha) 58
4. Rossi 56
5. Petrucci 54
6. Miller 49
...
23. Abraham 1

Reklama

Související témata: