Hlavní obsah

Šestnáctiletá amazonka si vzala rekord, Calvet vede francouzský šampionát

Nogaro

Úspěšná mise. Závodní tažení týmu Buggyra Zero Mileage Racing pokračovalo i tento víkend podnikem francouzského truckového šampionátu v Nogaru. O pódiová umístění nebyla nouze, jedno však mělo speciální význam.

Foto: Buggyra media

Adam Lacko gratuluje Aliyyah Kolocové.

Článek

Buggyra v Nogaru nasadila všechny své jezdce, bodového hodnocení francouzského šampionátu se však účastnili pouze Téo Calvet a Aliyyah Kolocová. Oba nováčci v barvách týmu si vedli na výbornou a prostor vyhrazený pro vyhrané trofeje s postupujícím víkendem přestával stačit. Aliyyah si na své konto připsala čtyřikrát zlato za nejlepší ženu v šampionátu, tři zlaté a jedno stříbrné umístění mezi nováčky.

Nezůstalo však jen u úspěchů v rámci kategorie a 16telá Aliyyah tak hned v prvním závodě získala třetí příčku celkově. Téo Calvet mezitím sbíral drahocenné body do celkového hodnocení šampionátu. První závod vyhrál, ve druhém skončil těsně čtvrtý a v nedělním prvním závodě dojel na třetím místě.

Adam Lacko si během úvodního závodu ME tahačů v Mostě připsal jednu výhru

Buggyra

Zlatým vrcholem víkendu se nakonec stal čtvrtý závod. Calvet sice byl při prvním startu obětí jedné z mnoha bouraček, díky rychlé práci mechaniků se však mohl do závodu vrátit při následném restartu. Zatímco se mladý Francouz probojovával z chvostu pole, na jeho začátku se přepisovala historie. Vedení se ujal Adam Lacko, hned za ním druhá Aliyyah bezchybně odrážela útoky dorážejících soupeřů. „Mám obrovskou radost, po startu jsem udržela druhou příčku a následně jsem se snažila vybudovat si náskok. Ze začátku jsem musela dost bránit, ale nakonec jsem vše ustála a pozici udržela," popisuje svůj čtvrtý závod Kolocová.

Lacko přenechal první příčku

Calvet se nakonec probojoval až na 6. místo a Lacko si suverénně dojel pro druhé zlato víkendu. Buggyra tak slavila nejen double, ale jelikož Adam jel mimo francouzský šampionát, dojela Aliyyah na prvním místě v rámci soutěže a stala se tak během svého druhého závodního víkendu nejmladším vítězem truckových závodů v historii. Převzala titul, který dosud držel její týmový kolega Téo Calvet.

„Je opravdu úžasně, že Aliyyah dokázala vyhrát hned při svém druhém závodním víkendu. Samozřejmě jsem přišel o úspěch, že jsem byl nejmladším vítězem, ale v tomto případě rád „prohraju", Aliyyah si titul naprosto zaslouží, předvedla totiž opravdu skvělý výkon," gratuluje Calvet kolegyni k výhře.

Foto: Buggyra media

Buggyra kontroluje čelo závodu...

„Dařilo se nám opravdu dobře, ostatně stačí se podívat na všechny trofeje, kterých je snad patnáct, a je to jasné. Aliyyah si odváží nový triumf, Téo zase vede v celkovém pořadí ve francouzském šampionátu. Já zde jedu mimo body, takže příležitost využíváme k testování nových komponentů v závodním režimu. Jelikož se mi v neděli podařilo vyhrát jak kvalifikaci, tak oba závody, řekl bych, že jdeme správným směrem," komentuje Lacko druhý závodní víkend sezony 2020.

„Starty jsou zde dost divoké, skoro jak kdyby někteří jezdci vzadu nepřemýšleli. Ženou se do situací, které nemohou dopadnout jinak než kolizí. Jsou to pro nás ale další cenné zkušenosti, věřím, že nám pomůžou i při závodech evropského šampionátu," dodává Lacko.

Reklama

  Velká cena Miami - sprint dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.