Hlavní obsah

Vojáčkové chtějí za volantem pokořit evropské i české vrchy

Praha

Závodní stáj Ennoble Racing Team, jejímiž dominantními jezdci jsou otec Petr a syn Lukáš Vojáčkové, doznala před startem nové sezóny závodů do vrchu výrazných změn. „Cíl je jasný, vybojovat co nejvíc mistrovských titulů, nejen doma, ale i ten evropský,“ netajil velké plány trojnásobný vítěz Zlatého volantu Petr Vojáček.

Foto: Archiv Ennoble Racing Teamu

Subaru Lukáše Vojáčka bude válčit v Evropě.

Článek
Fotogalerie

Lukáš Vojáček, který už získal dva Zlaté volanty, chce letos dosáhnout na titul mistra Evropy. „Loni mu o kousek unikl kvůli diskvalifikaci, za níž byl nesprávný výklad homologace jeho vozu. Špatně jsme si to pohlídali," přiznal Vojáček starší. „Věnuje se výhradně evropskému šampionátu, který má patnáct závodů. Pojede ho se Subaru Imprezza Sti. Domácí šampionát ale v plném rozsahu nestíhá, takže nebude tříštit síly. Na rozjezd si dá jen velikonoční závod do vrchu v Brně, který se jede na Masarykově okruhu, ale v protisměru okruhových závodů," dodal s tím, že Brněnský drak, jak se závod jmenuje, má velkou záludnost v šířce trati, na níž je důležitější než na jiných tratích trefit ideální stopu. Pro Lukáše začne ostrá evropská sezóna v polovině dubna ve Francii.

I když Petr Vojáček už několik let hovoří o konci kariéry, stále ho posouvá. „Rozhodl jsem se jet i letos, i když už jsem překročil šedesátku a závodím víc než čtyřicet let. Pojedu domácí šampionát s Mitsubishi EVO VIII ve skupině A. Loni jsem jel pár závodů, čtyři jsem vyhrál, letos chci získat ve své skupině titul. Seriál čítá třináct závodů, včetně toho nejstaršího a nejslavnějšího evropského závodu do vrchu Ecce Homo a populární slovenské Dobšiné," pravil Petr Vojáček přesvědčivě.

Tým jezdců v Ennoble Racing Teamu se rozšířil o další vesměs zkušené piloty. David Dědek bude startovat rovněž ve skupině A, zkusí s extovární Alfou Romeo skloubit domácí i evropské mistrovství. Stejně náročný program má František Gruntorád, který bude pilotovat Renault Clio RS. František Chaloupka se představí s Mitsubishi EVO VI ve skupině E1, což jsou automobily s povolenými velkými úpravami. Ivo Pavlík se vrací na závodní dráhy po delší odmlce. Závodil už s vozy Škoda 130 RS, tentokrát pojede domácí okruhové závody s Ferrari 430 GT. „Náš tým by měl o tituly bojovat na několika frontách," zdůraznil Petr Vojáček.

„S některými kolegy pojedeme v jedné kategorii, ale synovi konkurovat v Evropě nebudu," pravil Vojáček starší s tím, že na sezónu je dobře připravený, zhubl dokonce o dvanáct kilogramů. „Těch devětašedesát, co mám teď, jsem měl naposledy na gymnáziu," pravil s úsměvem. S Lukášem mají společné tréninkové Mitsubishi EVO X, o které se dělí podle potřeby. „Chci si tuhle sezónu užít, dokud to půjde, takže kastelánství na zámečku Brandlín jde letos stranou," konstatoval.

Reklama