Hlavní obsah

Grönholm na deštivém Novém Zélandu zvýšil vedení

HAMILTON

Finský pilot Marcus Grönholm vyhrál v dešti polovinu z šesti sobotních rychlostních zkoušek druhé etapy a míří za vítězstvím na Novozélandské rallye. Již jistý vicemistr světa vede před závěrečnou etapou o 50 sekund před svým krajanem a kolegou z týmu Ford Mikkou Hirvonenem.

Článek

Finští jezdci jsou tak velmi blízko tomu, aby už v předposlední rallye letošního ročníku po 11 letech zajistili Fordu triumf v Poháru konstruktérů. K tomu jim stačí o tři body porazit duo týmu Citroën Kronos, jehož pilotům zatím patří čtvrté a páté místo.

Mezi španělsko-finský duel citroënů a fordů se totiž vklínil Rakušan Manfred Stohl se soukromým peugeotem, jenž svádí vyrovnaný boj o třetí příčku s Danim Sordem. Pátý se ztrátou 2:38 na Grönholma je Xavier Pons, šestý Petter Solberg na subaru je téměř o další minutu zpět.

Ve voze stejné značky stále v soutěži pokračuje sedminásobný mistr světa silničních motocyklů Valentino Rossi, jenž se během druhé etapy posunul o jedenáct míst na 13. pozici. Slavný Ital má při svém druhém představení v rallyovém MS v životě více než pětiminutovou ztrátu na bodovanou osmou příčku.

"Byl to pro nás dobrý den. Dopoledne s tím hustým deštěm to tak příjemné nebylo, ale odpoledne bylo OK," uvedl Grönholm, jenž po šesti vyhraných erzetách od začátku soutěže za sebou zvolil jízdu na jistotu a hodlá ji praktikovat i v poslední den rallye.

"Musíme to dotáhnout do konce a nedělat žádné hlouposti," uvedl vysoký Fin, jenž letos nestačil jen na Sébastiena Loeba. Francouzský trojnásobný mistr světa už po komplikované zlomenině ruky v tomto ročníku nebude startovat a soustředí se na příští sezónu.

Náročné počasí s deštěm a prudkým větrem mělo za následek několik nehod. Mimo trať skončili například dvojka Subaru Chris Atkinson či mladší Solbergův bratr Henning, jenž se svým peugeotem předvedl několik kotrmelců. Přišel při nich o přední sklo, ale nakonec zvládl etapu dokončit na 13. místě.

Jezdce na šotolinových tratích v okolí Hamiltonu čeká v neděli závěrečných šest rychlostních zkoušek.

Rallye Nový Zéland - po 2. etapě
1. Grönholm 2:56:17,2, 2. Hirvonen (oba Fin./Ford) -50,3, 3. Stohl (Rak./Peugeot) -2:06,2, 4. Sordó -2:23,1, 5. Pons (oba Šp./Citroën) -2:38,4, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) -3:25,1.

Reklama

Související témata: