Hlavní obsah

Švédskou rallye rozjel nejlépe Brit Evans před Tänakem

Brit Elfyn Evans se ujal po první etapě vedení ve Švédské rallye. Pilot týmu Toyota vyhrál stejně jako Estonec Ott Tänak z Hyundaie dvě ze čtyř rychlostních zkoušek úvodního dne zkrácené soutěže a má před úřadujícím mistrem světa a obhájcem prvenství náskok 8,5 sekundy.

Foto: Sport.cz

Estonec Ott Tänak z Hyundaie vyhrál dvě ze čtyř rychlostních zkoušek úvodního dne Švédské rallye a je zatím druhý (ilustrační foto)

Článek

S minimálními odstupy následují další jezdci Toyoty Kalle Rovanperä a Sébastien Ogier. Vítěz úvodní Rally Monte Carlo a Tänakův týmový kolega Thierry Neuville je šestý s mankem 23,6 sekundy. "S rychlostí jsem spokojený, s umístěním ne, ale lépe to nešlo. Při takhle krátké rallye bude těžké se posunout dopředu, ale uvidíme," řekl belgický lídr šampionátu.

Český jezdec Filip Mareš s fabií se při premiérovém startu v MS drží na 21. místě.

Soutěžit se ve Švédsku mělo začít už ve čtvrtek, ale pořadatelé se rozhodli divácky atraktivní rychlostní zkoušku na dostihovém závodišti v Karlstadu změnit na tréninkovou jízdu a její výsledky nezapočítávat. Nejrychlejší v ní byl Jari-Matti Latvala, kterého netradičně naviguje jiný úspěšný pilot Juho Hänninen. Finská posádka dnes ale ambice nenaplnila: nejprve kvůli hodinám nabrala ztrátu a posléze po technické závadě odstoupila.

Švédskou rallye mělo původně tvořit 19 rychlostních zkoušek, ale kvůli nedostatku sněhu museli pořadatelé itinerář změnit. Teď už posádky čeká jen šest testů, z toho čtyři v sobotu.

Švédská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) 30:43,7
2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -8,5
3. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -14,3
4. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -17,8
5. Lappi, Ferm (Fin./Ford Fiesta) -20,9
6. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -23,6
...21. Mareš, Hloušek (ČR/Škoda Fabia) -3:42,2.

Reklama