Hlavní obsah

Kresta o bezpečnosti a riziku při rallye: Před zatáčkou nikdo zpomalovat nebude

Má zkušenosti ze závodů mistrovství světa. Absolvoval jich pětatřicet. Byl členem továrního týmu Ford a Škoda. Letos řídí Roman Kresta svůj vlastní tým Mogul Racing. A s Peugeotem 207 S2000 usiluje o obhajobu loňského titulu. Díky bohaté jezdecké minulosti je jedním z jezdců, kteří se podílejí na vytváření nových bezpečnostních opatření v reakci na tragédii při Valašské rallye. Na první soutěži českého šampionátu zahynuli tři diváci.

Foto: Sport.cz

Roman Kresta při Valašské rallye.

Článek

V pátek večer startuje Šumavská rallye, druhý díl domácího mistrovství. Poprvé se rychlostní zkoušky budou odehrávat za dozoru bezpečnostního komisaře z vrtulníku. Diváci budou stát dále od trati, kolem jednotlivých rychlostních zkoušek bude více pořadatelů. Souhlasíte s novými opatřeními?

Samozřejmě. Všechna budou mít bezpochyby velký význam. Z mistrovství světa vím, že kdekoliv ve světě má pořadatel u diváků váhu. V Česku tomu dosud nebylo. Chci věřit, že po tragédii při minulé soutěži budou lidé obezřetní a nebudou brát slova pořadatelů na lehkou váhu.

Problémy provázené tragédiemi při soutěžích se nahromadily. Automobilová federace dokonce hrozí, že v krajním případě rallye zakáže. Nebojíte se, že se diváci nepoučí a automobilový šampionát v tuzemsku skončí?

Sebevětší zákazy nepomohou, nebudou-li je chtít diváci respektovat. Přitom jde především o jejich bezpečnost. Myslím, že vše je v lidech a jejich přemýšlení. Vždyť všichni z nás nejezdí soutěže jen kvůli sobě, ale i kvůli fanouškům a také různým partnerům, které prezentujeme. Zrušení šampionátu by mělo následky, jejichž dopad si neumím představit.

Budou mít nová opatření přímý vliv i na jezdce?

Myslím, že ne. Každý dál pojede maximálně rychle a nikdo před zatáčkou nezpomalí. V okamžiku, kdy si závodník nasadí přilbu, vyráží na trať s vědomím, že je daný úsek uzavřený. Rozhodně teď budou závodníci více vyslyšeni v případě jakýchkoliv připomínek a bude brán větší zřetel na naše názory.

Na Šumavě obhajujete loňský triumf, vyhrál jste Valašskou rallye. S dalšími jezdci řešíte bezpečnostní opatření s organizátory. Nepoznamená vás velký tlak před soutěží?

Naopak. Už se strašně těším, až začneme závodit. Předpověď hlásí proměnlivé podmínky, a tak bude klíčová volba pneumatik. Věřím, že ji zvládneme a v cíli budeme nejrychlejší. Přestože se na Valašsku neodjely všechny rychlostní zkoušky, i tak nás soutěž dostatečně prověřila. Nejen proto jsme naše auto rozebrali do posledního šroubku a vše zkontrolovali. Šumava je tak náročnou soutěží, že si nikdo nedovolí žádné podcenění.

Reklama

Související témata: