Hlavní obsah

Dakarský deník Karla Lopraise: Divák je když...

Karel LopraisPrávo

„Každého lidského života je škoda. Neumím říct, jestli ti diváci, které srazilo auto, stáli na zakázaných místech nebo ne, ale té mladé ženy je mi opravdu líto. Když se vůz dostane mimo trať, bývá neovladatelný a příčinou může být cokoliv – technická závada stejně tak jako chyba řidiče. A je pochopitelné, že čím větší auto, tím horší mohou být následky."

Foto: PRÁVO/Ivan Blažek

Karel Loprais

Článek

"Líto je mi to o to víc, že v Argentině jsou fanoušci opravdu fantastičtí. Všude jich je spousta, doslova desítky tisíc, a to i v místech, kde se vám zdá, že jich tolik ani být nemůže. Prostě přijedou ze široka daleka. Zaparkují, z auta vyndají lednici s pitím a masem, malý gril a všechno potřebné pro piknik. A jdou se bavit pohledem na závodící motocykly a auta.

Už loni se nám stalo, že když poznali naši příslušnost k soutěži, někteří i mě osobně, zvali nás na steaky a skvělé víno. Maso jsem si dal, to umějí připravit jedinečně. Ochutnávku vína jsem ale musel oželet. Policisté tu jsou přísní. Ale je to stejně obrovský rozdíl proti Africe. Tam bylo diváků podél trati mnohem méně. A musel je člověk mít neustále pod dohledem a neotáčet se k nim zády, aby něco neukradli...“

Reklama

Související témata: