Hlavní obsah

Jak se krotí fanoušci na Dakaru

CÓRDOBA

Jestli je už něčím Rallye Dakar v Jižní Americe za tři ročníky proslulá, tak jsou to nadšení místní fanoušci. Statisíce z nich si nechtějí nechat slavnou soutěž ujít a chtějí být u toho. Jenže slavná soutěž pro ně může být nebezpečná. Další téma pro Dakarský deník reportéra Českého rozhlasu v konvoji Jana Říhu.

Foto: Mariano Paiz, Reuters

Fanoušci v Argentině sledují účastníky Rallye Dakar

Článek

Rallye Dakar už v historii poznala oběti z řad diváků. Za devětadvacet let závodu v Africe jich bylo víc než dost. Většinou šlo o domorodce, kteří si neuměli představit, jak rychlé a nebezpečné jsou soutěžní stroje. V Jižní Americe jde o jiný případ. Argentinci i Chilané dakarský závod milují a vědí, že neopatrnost může v tomto případě znamenat i smrt. Spoustě z nich je to ale jedno, protože chtějí být co nejblíž závodu.

Není výjimkou, když se věší na nákladní auta, která se na přejezdu rozjíždějí a chtějí stát tam, kde nejlíp uvidí. Co na tom, že jde o místo, kam by mohlo ze zatáčky vylétnou auto nebo motorka. Jako zdvižený prst ční událost z první měřené etapy loňského ročníku, při které do diváků stojících blízko trati najel soutěžní vůz a několik jich zranil. Nejhůře dopadla osmadvacetiletá Argentinka, která při převozu vrtulníkem do nemocnice zemřela. Ta se stala celkově 24. obětí slavného pouštního závodu mezi diváky a novináři.

Kamion Vladimira Čagina míjí fanoušky Rallye Dakar v Argentiněfoto: Reuters/Mariano Paiz

Pořadatelé letos dělají, co mohou, aby zvýšili bezpečnost závodu. Vytvořili 60 vyznačených zón pro diváky, na které bude v průběhu rallye dohlížet 25 tisíc argentinských i chilských policistů a strážníků.

Sedm helikoptér sleduje z výšky pohyb fanoušků, 45 vozidel pořadatelů a bezpečnostních služeb potom monitoruje situaci ze země. Ve zdejších čtyřiceti rádiích bude postupně odvysíláno dva tisíce spotů, ve kterých jsou fanoušci   varováni před rizikovým chováním na trati. A aby toho nebylo málo, dostane se mezi ně 350 tisíc letáků se stejným sdělením. Snad to na horkokrevné Argentince a Chilany bude stačit.

Reklama

Související témata: