Hlavní obsah

Zlínská Barum rallye opět slibuje velkou bitvu o vítězství

ZLÍN

Již tradiční rychlostní zkouškou v ulicích Zlína bude v pátek večer zahájena Barum rallye, nejkvalitnější a nejzajímavější automobilová soutěž současnosti v Česku. Závod je vedle domácího šampionátu stejně jako v předešlých letech součástí i seriálů Intercontinental rallye challenge a mistrovství Evropy. Na start se tak postaví řada předních evropských jezdců.

Foto: skoda-auto.com

Juho Hänninen patří k největším favoritům.

Článek

Podle posledních informací by se v rallye mělo představit 113 posádek z 22 zemí, přihlášeno je na české poměry rekordních 29 jezdců s vozy kategorie S2000. I díky tomu je adeptů na vítězství řada. Obecně se čeká zejména souboj týmů Škody a Peugeotu, které nasazují své elitní jezdce.

Barvy mladoboleslavské automobilky budou hájit úřadující šampión a vedoucí muž průběžného pořadí IRC Juho Hänninen z Finska, loňský vítěz Belgičan Freddy Loix, Jan Kopecký nebo Andreas Mikkelsen z Norska. Peugeot zase spoléhá na Francouze Bryana Bouffiera, Thierryho Neuvilla z Belgie nebo Brita Guye Wilkse.

"Na Barumce se nám v minulých letech dařilo a budeme chtít na tato vystoupení navázat. Je to těžká soutěž se spoustou zrádných míst a i díky skvělým divákům se právem řadí k vrcholům sezóny," uvedl Hänninen, který byl loni druhý se ztrátou 25 sekund na Loixe.

Napravit loňský výpadek se bude snažit Kopecký, jenž dlouho vedl, ale pak havaroval a musel odstoupit. "Na loňský rok nevzpomínám nijak zle. Stala se chyba a z té se snažíme poučit. A neudělat ji letos," řekl Kopecký.

Jan Kopecký (vpravo) se bude snažit odčinit loňský výpadek.foto: skoda-auto.com

Jeho hlavním letošním cílem je zisk titulu v IRC, proto by potřeboval ve Zlíně vyhrát. "Každá výhra je důležitá a první místo má největší váhu. Budeme se snažit složit reparát z loňska a o první místo se porvat," slíbil Kopecký.

Do umístění na předních pozicích se budou snažit promluvit i elitní čeští jezdci bojující o domácí titul Roman Kresta, Pavel Valoušek nebo Václav Pech. Pro ně je však většinou důležitější boj s domácími konkurenty a ne souboje se špičkou IRC, která v MMČR neboduje.

Kresta nemusí nikoho dohánět

"Vedeme šampionát, nemusíme nikoho dohánět. Máme solidní pozici a můžeme být v klidu. Je jisté, že se pojede od začátku hodně rychle, ale věřím, že spolehlivým výkonem dosavadní pozici obhájíme a případně upevníme," uvedl Kresta, který rallye v minulosti již třikrát vyhrál.

Roman Kresta.foto: www.roman-kresta.cz

Pořadatelé připravili pro posádky trať s patnácti rychlostními zkouškami, mezi kterými nechybějí tradiční Troják, Halenkovice nebo Pindula, opět po letech se pojede takzvaný Maják. Vítěz 41. ročníku rallye bude znám v neděli kolem 14. hodiny.

Průběžné pořadí IRC:
1. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 83 b., 2. Kopecký (ČR/Škoda Fabia S2000) a Loix (Belg./Škoda Fabia S2000) oba 70, 4. Bouffier (Fr./Peugeot 207 S2000) 61, 5. Neuville (Belg./Peugeot 207 S2000) 48, 6. Wilks (Brit./Peugeot 207 S2000) 47.
Průběžné pořadí Mediasport MMČR:
1. Kresta (Škoda Fabia S2000) 132, 2. Valoušek (Peugeot 207 S2000) 116, 3. Kopecký 100, 4. Pech (Mitsubishi Lancer EVO IX) 81, 5. Arazim (Mitsubishi Lancer EVO IX) 68, 6. Běhálek (Subaru Impreza Sti) 38.

Reklama

Související témata: