Hlavní obsah

Räikkönen se vykašlal na rallye v Austrálii a byl vyloučen z pořadí MS

PRAHA

Z pořadí mistrovství světa v automobilových soutěžích byl vyškrtnut Kimi Räikkönen. Finský automobilový závodník byl potrestán za neúčast na Australské rallye, která odstartovala ve čtvrtek večer. Mimo to musí finský jezdec zaplatit pořadatelům startovné a Mezinárodní automobilové federaci (FIA) pokutu 16 200 eur (téměř 400 tisíc korun).

Foto: Zdeněk Sluka

Kimi Räikkönen

Článek

Mistr světa formule 1 z roku 2007 se rozhodl nejet se svým týmem Ice 1 Racing do Coffs Harbour a může začít počítat následky. „S ohledem na sportovní řády mistrovství světa v rallye a konkrétně na článek 7.3.8 rozhodli sportovní komisaři takto: tým Ice 1 Racing musí zaplatit organizátorům soutěže startovné, FIA zaplatí pokutu ve výši registrace 16 200 eur a bude vyloučen z pořadí šampionátu,“ uvedla FIA v oficiálním prohlášení.

Z pravidel MS rallye - článek 7.3.8
Tým WRC, který se nezúčastní nominovaného podniku MS bude potrestán pokutou ve výši registračního poplatku, organizátorům soutěže zaplatí startovné a bude vyloučen z klasifikace šampionátu.

Räikkönenova stáj má status WRC týmu a ten podle regulí musí absolvovat minimálně sedm podniků včetně dvou mimoevropských. Severský jezdec ale mimo starý kontinent startoval jen v Jordánsku, Mexiko a Argentinu vynechal. Austrálie tak byla jeho poslední možností, jak pravidlům vyhovět – konec sezóny se odehraje ve Francii, Španělsku a Walesu.

Z dosavadních devíti soutěží Räikkönen objel šest a v průběžném pořadí MS mu patřilo osmé místo s 34 body. Trest kvůli neúčasti v Austrálii jej nijak neomezuje ve startu na zbylých soutěžích, v pořadí šampionátu ale už nebude figurovat.

Reklama

Související témata: