Hlavní obsah

Kopecký pojede jako první Čech Závod šampiónů. Chci Vettela a Schumachera porazit, říká

Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Jenson Button, Jan Kopecký... Zrak vás nešálí. Český závodník rallye z týmu Škoda se první prosincový víkend v Düsseldorfu střetne se světovými šampióny formule 1. Při Setkání mistrů (Race of Champions) bude prvním Čechem v historii, který se zúčastní bitvy nejlepších pilotů světa nejpopulárnějších motoristických disciplín na speciální trati v kotli fotbalového stadiónu.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Automobilový závodník Jan Kopecký

Článek

Kdy jste se o účasti na světovém Setkání mistrů dozvěděl?

V průběhu minulého týdne mi volal manažer Hortek, že je domluvený start na této exhibiční akci. Měl jsem obrovskou radost, protože jde o prestižní záležitost. Jelikož současně probíhají i jednání o mé budoucí smlouvě, není to tak, že bych celé dny jen myslel na Düsseldorf.

Věděl jste hned, že předešlých třiadvacet ročníků bylo vždy bez české účasti?

Ne. Statistiky nejsou zrovna moje hobby. Ale šance poměřit se s nejlepšími si považuji. Je sen každého sportovce potkat se s Vettelem či Schumacherem a navíc dostat možnost bojovat s nimi. Jde o skvělou odměnu pro mě i celý tým Škoda, který letos slaví sto deset let historie.

Znáte některého z borců ve startovní listině osobně?

Kromě Juhy Hänninena, který je mým týmovým kolegou, ještě Mattiase Ekströma, dvojnásobného vítěze šampionátu DTM a trojnásobného vítěze právě Race of Champions. Několikrát jsem byl i na formuli za kamarádem Robertem Kubicou, takže jsem v boxech viděl i další piloty. Ale šanci prohodit pár slov budeme mít až v Düsseldorfu.

Čekáte, že budou účastníci otevřenější než při závodech v průběhu sezóny?

Je jasné, že největší hvězdy čeká hodně sponzorských povinností. Ale asi se nebudou stranit jako při Grand Prix v průběhu roku. Vím, že máme společnou večeři a jednu společnou autogramiádu.

Přestože jde o exhibiční závod, událost je nesmírně sledovaná a velmi prestižní...

To rozhodně. Michael Schumacher je světová ikona. Vyhrál sedm titulů mistra světa ve formuli 1. Vettel dva. Jsou globálními celebritami. Kdekoliv vyslovíte jejich jména, každý je zná. Ale nepojedu se jim do Německa poklonit. Nepůjdu je poprosit o rukavice či kombinézu na památku. Budu je chtít na dráze porazit. Stejně jako všichni další.

Závod je dvoudenní. Nejprve se jede tzv. Souboj národů, druhý den bojují piloti proti sobě. Máte tušení, s kým jako jediný Čech na startovní listině pojedete?

S Rusem Vitalijem Petrovem ze stáje formule 1 Lotus Renault utvoříme tým, který pořadatelé pojmenovali Národ Slovanů.

Reklama

Související témata: