Hlavní obsah

MS bude mít i cross country rallye, součástí bude také Dakar

Paříž

Seriály automobil uraových mistrovství světa se od příští sezony rozšíří i o disciplínu cross country rallye. Mezinárodní automobilová federace (FIA) oznámila vznik nového šampionátu, jehož první dílem bude slavná Rallye Dakar. Promotérem seriálu bude v příštích pěti letech francouzská společnost A.S.O, která stojí za Dakarem.

Na Dakar 2022 se chystá česká zpěvačka. Načerpá na rallye inspiraci na nové songy? Video: Sport.cz

 
Článek

"V době, kdy cross country prochází zásadní transformací, je vytvoření mistrovství světa FIA vynikající zprávou pro rozvoj naší disciplíny," uvedl generální ředitel A.S.O. Yann Le Moënner. Nový šampionát by měl být maximálně pětidílný a jeho součástí mají být i Andaluská rallye nebo Marocká rallye. Kalendář však FIA ještě nezveřejnila.

"Seriál bude postupně přecházet na alternativní pohony a FIA bude upravovat kategorie a specifické klasifikace pro nové technologie," dodal Moënner. Již dříve pořadatelé oznámili, že už v roce 2022 by součástí Dakaru měla být kategorie pro elektromobily. V budoucnu by soutěž měla být vypsaná pro speciály s alternativními pohonnými jednotkami.

Mistrovství světa v cross country rallye bude sedmým světovým šampionátem pod hlavičkou mezinárodní federace. Doplní seriál F1, rallye, okruhové vytrvalostní závody, rallyekros, motokáry a formuli E.

Reklama