Hlavní obsah

Ivo Kaštan si veze z Dakaru dvě trofeje

DAKAR

Nastal šťastný den pro všechny zbylé účastníky Rallye Dakar. Vytoužený cíl, slzy štěstí, ale bohužel také slzy smutku. Po cestě dlouhé celkem 9043 km přejelo cílovou rampu u Růžového jezera celkem 93 motocyklů, 66 automobilů a 35 kamionů. Mezi nimi i čeští účastníci Martin Macík v kategorii kamionů a motocyklista Ivo Kaštan.

Foto: Vierka Kaštanová

Ivo Kaštan s manželkou Vierkou v cíli dakarské rallye.

Článek
Fotogalerie

Ivo Kaštan stál na cílové rampě v nejnáročnější kategorii motocyklů již popáté. Tradičně ji přejížděl s doutníkem v ústech a zavlála i vlajka jeho rodného kraje Vysočiny. Ve své kategorii vybojoval celkovou třicátou příčku a domů do Velkého Meziříčí doveze dvě nádherné trofeje. Jednu za druhou příčku v kategorii jezdců bez asistence a druhou v kategorii produkčních motocyklů do 450 ccm.

Klidně by si střihnul cestu domů

Po sjezdu z cílové rampy Ivo řekl: "Je tomu právě deset let, co jsem zde u Růžového jezera stál poprvé. Jako amatér amatérů s baťohem na zádech. Od té doby se Rallye Dakar velmi změnila. Nároky na jezdce i techniku jsou mnohonásobně vyšší. Jsem nesmírně šťasten, že jsem zde, ve zdraví a v naprosté fyzické kondici. Kdyby právě teď vyhlásili kdo pojede domů zpět po vlastní ose, klidně bych si to střihnul," vykládal odhodlaně.

"Tři sta hodin jsem strávil na přípravě motocyklu, ten mi to mnohonásobně vrátil. Neměl jsem téměř žádné technické problémy. Mým cílem byl cíl. Nešlo mi o to abych zde trhal nějaké rekordy, ale o to ve zdraví dorazit do cíle nejnáročnější soutěže světa. Mé umístění je pro mne něčím na víc," dodal Kaštan, jenž si není jistý návratem do slavné soutěže.

Chce si vychovat nástupce

"Nevím jestli se sem na motorce ještě někdy vrátím, rád bych si vychoval svého nástupce. Člověka, kterému předám své cenné zkušenosti, člověka který, nejen že umí dobře jezdit na motocyklu, ale umí i přemýšlet. Jeden ročník právě skončil, nechci teď přemýšlet o dalším. Těším se domů, na moje holky, na naši chaloupku na celou rodinu, na kamarády a na smažená játra...," vyprávěl s nadsázkou.

Zároveň vyslovil na dálku poděkování. "Děkuji našemu dědovi, babči a mojí švagrové ze péči o naši malou Terezku, děkuji všem kamarádům za podporu. Všem naším reklamním partnerům, bez kterých bych zde nikdy nebyl, prostě všem kteří nám drželi palce," řekl Ivo Kaštan na závěr.

Dvacátý osmý ročník rallye Dakar je definitivně za námi. Všichni kdo překonali nástrahy pouště, zdolali tisíce kilometrů si mohou nyní říct: "My to dokázali!!!"

Reklama