Hlavní obsah

Švédskou rallye poprvé v kariéře vyhrál belgický pilot Neuville

Aktualizováno

Vicemistr světa v automobilových soutěžích Thierry Neuville z Belgie vyhrál s vozem Hyundai poprvé v kariéře Švédskou rallye. Po dvou dílech se díky tomu dostal do čela pořadí šampionátu WRC o 11 bodů před úřadujícího mistra světa Sébastiena Ogiera z Francie, jenž vyhrál lednovou Rallye Monte Carlo, ale na zasněžených švédských cestách skončil až jedenáctý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Neuville vyhrál švédskou rallyeVideo: sntv

 
Článek

Neuville, jenž se ujal vedení v páteční třetí erzetě a už ho nepustil, porazil po devatenácti měřených testech o 19,8 sekundy Ira Craiga Breena z Citroënu. Třetí skončil s odstupem necelé půlminuty Neuvilleův týmový kolega Nor Andreas Mikkelsen.

"Byl to úžasný víkend. Nečekali jsme, že tu budeme rychlí, ale tým nám dal šanci bojovat o vítězství. V týmu je více než 200 lidí, kteří pro nás udělali maximum. Už se těším na další soutěže," uvedl Neuville po sedmé výhře v kariéře.

Ogier ztratil šanci na čtvrté vítězství ve Švédsku už v pátek, kdy musel "čistit" sněhem zapadané tratě a propadal se pořadím. Dnes se mu podařilo částečně minimalizovat škody a pomocí taktiky i za cenu penalizace vybojoval druhé místo v závěrečné power stage a tím i čtyři body do hodnocení MS.

Francouzský pilot s fordem neodstartoval do power stage v určeném čase, aby mohl využít vyčištěné trati od soupeřů. Dostal sice více než čtyřminutovou penalizaci a klesl v konečném pořadí z desátého místa na jedenácté, ale získané body do hodnocení MS mu za to stály.

"Byla to strategie týmu. Z našeho místa v pořadí jsme neměli šanci. Snažili jsme se trochu taktizovat a získat přijatelnou pozici. V power stage jsem udělal pár chyb, ale dosáhli jsme svého cíle a máme pár bodů," řekl pětinásobný mistr světa Ogier.

Po jediné plně zimní rallye v kalendáři pokračuje seriál WRC třetím dílem v březnu v Mexiku.

Švédská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) 2:25:13,1,
2. Breen, Martin (Ir., Brit./Citroën C3) -19,8,
3. Mikkelsen, Jäger (Nor./Hyundai i20) -28,3,
4. Lappi, Ferm (Fin./Toyota Yaris) -45,8,
5. Paddon, Marshall (N. Zél., Brit./Hyundai i20) -54,4,
6. Östberg, Eriksen (Nor./Ford Fiesta) -1:15,3.
Průběžné pořadí (po 2 z 13 soutěží):
1. Neuville 41 b.,
2. Ogier (Fr./Ford Fiesta) 30,
3. Latvala (Fin./Toyota Yaris) 23,
4. Lappi 23,
5. Tänak (Est./Toyota Yaris) 21,
6. Mikkelsen 21,
...14. Kopecký (ČR/Škoda Fabia R5) 1.
Pořadí týmů:
1. Huyndai 54,
2. Toyota 53,
3. Citroën 46,
4. M-Sport Ford 43.

Reklama

Související témata: