Hlavní obsah

Hororová havárie! Teenager ve škodě se rekordu nedočkal. Z fabie udělal v Argentině hromadu šrotu

Radek Malina (Carlos Paz)Sport.czPrávo

Necelých dvacet kilometrů zbývalo do cíle Argentinské rallye, pátého podniku mistrovství světa. Fin Kalle Rovanperä ve Škodě Fabii R5 byl v čele průběžného pořadí hodnocení kategorie WRC2 a držel průběžnou desátou příčku celkově. Pilot Škody Motorsport se mohl stát nejmladším závodníkem v historii, který bude při některém ze závodů mistrovství světa v elitní desítce. Jenže ztratil kontrolu nad vozem, z něhož udělal hromadu nepoužitelného šrotu.

Mladý Fin havaroval s fabií

 
Článek

Sobotní etapa Argentinské rallye

Ze sobotní etapy Argentinské rallye

Sedmnáctiletý Rovanperä byl po šestnácti rychlostních zkouškách při třetím startu se Škodou Fabia R5 v mistrovství světa před týmovým kolegou, Švédem Pontusem Tidemandem, který je úřadující mistr světa WRC2. "Chci pochopitelně pozici uhájit v posledních třech zkouškách, ale je jasné, že budu muset hodně tlačit na pilu, protože Pontus je mimořádně rychlý," říkal Kalle Rovanperä před startem nedělní etapy Argentinské rallye.

Nicméně na předposledním testu dne, kde průběžně navyšoval vedení, ztratil kontrolu nad vozem a skončil mimo trať.

Na finského mladíčka dotíral ze zadní pozice Tidemand, a tak v sedmnáctém měřeném testu nasadil pekelné tempo. Na předposledním mezičase držel průběžné šesté místo absolutního pořadí! Jenže pak ve zdánlivě nevinné pasáži vyletěl a při děsivém karambolu se několikrát přetočil přes střechu, přeletěl stan fanoušků a jen o desítky centimetrů minul strom.

Z havárie vyvázl stejně jako navigátor Jonne Halttunen nezraněn, ovšem byl silně otřesený. Na místě nehody jej zkontroloval týmový lékař Jaromír Jiřík, následně se Rovanperä podrobil vyšetřením v nemocnici.

"Od obou posádek šlo o výjimečný výkon. Nehody jsou prostě součástí hry. Naštěstí jsou současné závodní speciály na mimořádně vysoké úrovni, takže posádka vyvázla nezraněna," komentoval nedělní dění šéf týmu Škoda Motorsport Michal Hrabánek.

Rovanperä je historicky nejmladším závodníkem, který v dějinách mistrovství světa získal alespoň bod, když minulý rok dojel v Austrálii sice dvanáctý, ale v pořadí jej předčili dva soupeři, kteří o mistrovské body nebojovali. Nyní v Argentině se mohl syn bývalého automobilového závodníka stát nejmladším jezdcem v dějinách, jenž se umístí v elitní top ten.

Z triumfu v kategorii WRC2 se nakonec radoval druhý z pilotů v zelenobílých barvách Pontus Tidemand. "Je mi líto Kalleho, takhle jsem vyhrát nechtěl," prohlásil po pekelné bitvě švédský závodník.

Reklama

Související témata: