Hlavní obsah

Jágra obdivuju, je to váš klíčový hráč, říká kouč Kanady a chválí vysmátého Hertla

Praha

Němce sice vypráskali deseti góly, kouč kanadské hokejové reprezentace Todd McLellan si ale dobře uvědomuje, že dnes jeho svěřence čeká na mistrovství světa mnohem náročnější šichta. Bývalý trenér San Jose varuje před bouřlivou kulisou ženoucí dopředu domácí Čechy a zároveň se má na pozoru před vynikajícími přesilovkami Růžičkova týmu. A zmiňuje se i o Tomáši Hertlovi s Jaromírem Jágrem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér kanadské hokejové reprezentace Todd McLellan.

Článek

„Očekávám dneska velmi těžkou noc. Češi hrají v domácím prostředí a budou tak mít obrovskou podporu fanoušků, což jej jejich výhoda. Atmosféra bude opravdu vzrušující, ale naši hráči jsou na podobnou kulisu zvyklí ze Stanley Cupu, takže by takové situace měli zvládat," myslí si trenér výběru Javorového listu a na své hráče bude před utkáním apelovat, aby se vyvarovali faulů.

„Musíme si na ně dát pozor a hrát chytře, protože Češi mají přesilovky opravdu výborné," neuniklo sedmačtyřicetiletému McLellanovi, že Češi ve dvou zápasech šampionátu zužitkovali pět početních výhod, zatímco Kanaďané ani jedinou.

McLellan vedl coby hlavní trenér posledních sedm sezón tým San Jose v NHL, letos ale Žraloci poprvé od roku 2003 nepostoupili do play off, a tak po sezóně v klubu skončil. Dobře tedy zná útočníka české reprezentace Tomáše Hertla, jenž v týmu Sharks působí dvě sezóny.

McLellan: Voráček? To Jágr je lídrem Čechů

Hertl musel sobotní duel s Lotyšskem vynechat, proti Kanadě by ale měl být v sestavě. „Viděl jsem Tomáše s přítelkyní a smál se, takže to asi nebude tak špatné. Ale je pravda, že on se směje pořád. Je to skvělý a talentovaný kluk, pořád fyzicky i psychicky roste," zahrnuje chválou jednadvacetiletého forvarda.

„Občas se o něm mluví jako o novém Jágrovi. Je jasné, že jím není, ale má několik atributů z jeho hry. Taky využívá své robustní postavy, aby podržel puk. Dobří lidé mají šanci být úspěšní a Tomáš je dobrý člověk. Takže věřím, že má před sebou zajímavou kariéru," je přesvědčený McLellan.

A slova uznání má i pro Jaromíra Jágra. Když naživo sledoval sobotní českou bitvu se Švédy, nemohl si nevšimnout, jak velkého aplausu se legendární „68" dostávalo od vyprodané O2 areny. „Je pozoruhodné, co Jágr znamená pro český hokej. Koukal jsem na zápas proti Švédsku a hrál se spoustou energie, navíc dal gól. Fakt obdivuju, že se dokázal vrátit do reprezentace a pořád ji táhne. Zaslouží velký respekt!" říká upřímně kanadský kouč.

„Čím je Jágr starší, tím to má těžší, ale díky své vášni pro hru je pořád na vrcholu. Podle mě je klíčovým hráčem českého týmu. Jasně, máte další výborné hráče, jako třeba Voráčka. Ale Jágr je prostě lídr," má McLellan jasno.

Reklama