Hlavní obsah

Proti Rusům se do slovenské branky postaví Hudáček

Ostrava

Stále více starostí má trenér Slovenska Vladimír Vůjtek. Na šampionátu, kterým se chce loučit se slovenskou reprezentací, se jeho týmu vůbec nedaří. Slováci prohráli poslední dva zápasy s Norskem (2:3) a Finskem (0:2) a před posledními dvěma zápasy základní skupiny B v Ostravě jsou na nepostupové páté příčce. Na čtvrté Bělorusko ztrácejí tři body.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Český trenér na slovenské střídačce Vladimír Vůjtek.

Článek

„Čekali jsme, že to proti Finsku bude těžké, protože jsou každoročně ve špičce světového hokeje. Přesto jsme s nimi padesát minut hráli vyrovnanou partii. Měli jsme i dobré šance, například nájezd Bližňáka v oslabení, přesilovku, i když krátkou, pět na tři. Těžko se vyhrává, když takové šance zahodíte," litoval Vůjtek dalšího ztraceného zápasu. „Ale nám chybí především ty body z utkání proti Dánsku a Norsku. Proti Finsku jsme se je pokusili získat zpátky, ale bohužel," dodal český trenér na slovenské střídačce.

K dalšímu utkání nastoupí Slováci hned druhý den. V neděli od 20.15 se postaví úřadujícím mistrům světa Rusům. Ti v sobotu po obědě rozmetali Bělorusko 7:0 a dali jasně najevo, že opět pomýšlejí na nejvyšší příčky. „Proti Bělorusku hráli Rusové na turnaji poprvé zodpovědně, předtím působili, že moc taktiku nechtějí dodržovat. Přesto to proti nim bude ohromně těžké. Jsou to favorité nejen nadcházejícího zápasu, ale celého šampionátu. Pokusíme se ale ukončit to naše střelecké trápení a dát první gól," řekl Vůjtek, který opět mužstvu naordinuje, stejně jako proti Finům, defenzivní taktiku. „Nemůžeme s Rusy hrát otevřený hokej. Viděli jsme dneska, jak perfektně bruslí, zpracovávají přihrávky, jak se umí uvolnit. To by byla sebevražda," přiblížil kouč.

Poprvé na turnaji udělá Vůjtek změnu i v brankovišti, kam pošle gólmana švédského Örebro Júlia Hudáčka. Jinak zřejmě poskládá znovu formace v poli. „Zkusili jsme dát k sobě Tatara s Gáboríkem a nemůžu říct, že by to nějak fungovalo," odůvodnil Vůjtek.

Českého trenéra ve službách Slovenska trápí špatná produktivita. V pěti utkáních na turnaji dalo Slovensko jedenáct branek, sedm z nich obránci. „Jsem zklamaný, hrát přesilovku pět na tři, i když krátkou, a dostat se k jediné střele, není dobré," hodnotil sílu slovenských útočníků. „Nevím, nechápu to. Ti hráči si přece musejí umět nahrát a alespoň se do té příležitosti dostat," kroutil hlavou 67letý trenér.

Reklama

Související témata: