Hlavní obsah

Rozhodnutí o divácích při OH v Tokiu padne nejpozději v březnu

Rozhodnutí o tom, jak to bude s přítomností diváků při olympijských hrách v Tokiu, padne nejpozději v březnu. Uvedl to prezident organizačního výboru Joširo Mori. Loni na podzim byli organizátoři optimističtí a olympiádu bez fanoušků nechtěli, ale koronavirová situace se v posledních týdnech v Japonsku i jinde zhoršuje.

Foto: Sport.cz

Olympiáda v Tokiu začne 24. července 2021.

Článek

Drtivá většina sportovních událostí se v současné koronavirové éře koná bez diváků. V Japonsku se na podzim pokoušeli bezpečně vrátit fanoušky na tribuny, když nechali zaplnit i třicetitisícový stadion v Jokohamě. Fanouškům hromadně měřili teplotu a monitorovali jejich pohyb. Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach v listopadu prohlásil, že je přesvědčený, že na OH budou diváci na sportovištích.

Zima ale přinesla další mohutnou vlnu koronaviru, která se nevyhnula ani Japonsku. Velké obavy panují z nových nakažlivějších mutací. Tokio v poslední době hlásí rekordní přírůstky nakažených, což minulý týden vedlo k vyhlášení nouzového stavu pro metropolitní oblast. Japonská vláda ho ve středu rozšířila na dalších sedm prefektur.

Šance na přítomnost fanoušků na OH tak výrazně klesá. "Myslím, že budeme muset učinit velmi obtížné rozhodnutí kolem února až března," řekl Mori při on-line přednášce zorganizované agenturou Kjódó.

Na olympijské hry je prodáno čtyři a půl milionu vstupenek. Spousta fanoušků má přiletět na olympiádu ze zahraničí. Organizátoři si slibovali, že z prodeje vstupenek utrží v přepočtu přes 18 miliard korun. Případná absence diváků by tak byla další velkou ranou pro rozpočet, který už výrazně navýšil nucený odklad her.

Slavnostní zahájení je naplánované na 23. července. Čtyři pětiny Japonců byly v posledním průzkumu proti tomu, aby se letos hry uskutečnily.

Reklama

Související témata: