Hlavní obsah

Volá Djoker! Utajený Čech v tenisovém turnaji plní přání hvězd

Radek Malina (Tokio)Sport.czPrávo

Větší zastoupení, než by se mohlo zdát bude mít Česko ve finálových soubojích tenisového turnaje na olympijských hrách v Tokiu. V akci totiž bude nejen Markéta Vondroušová a deblový pár Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou. Elitní tenisový rozhodčí Jan Smíšek je totiž v Tokiu jedním z trojice zastávající pozici tournament control. Má tak pod palcem vlastně všechny hráče i rozhodčí.

Foto: ČTK

Největší favorit turnaje tenistů na olympiádě Novak Djokovič vypadl v semifinále.

Článek

Smíšek není v bojích pod pěti kruhy žádný zelenáč. Byl už v Londýně 2012, nechyběl ani následně v Riu 2016. Tehdy dokonce coby čárový rozhodčí hlídal základní lajnu při finálovém utkání, v němž Andy Murray vybojoval v souboji s Juanem del Potrem zlato pro Velkou Británii. „To byl životní zážitek, který budu mít v hlavě navždy. Z pozice čárového nelze dosáhnout více," přemítá Smíšek.

Ač má nejvyšší možnou licenci ve světě tenisových rozhodčích Chief of Officals, tak zvaný Gold badge, už před cestou do Tokia věděl, že na kurtech nebude figurovat. „Byl jsem v nominaci jako technický poradce, který dohlíží na čárové rozhodčí a koordinuje je. Jenže hned první den turnaje z toho sešlo," vypravuje Smíšek.

Po příjezdu byl povýšen na jeden ze tří postů označených jako tournament control. „Jsme něco jako prodloužená ruka rozhodčích sedících na umpiru. A ač se to nezdá, je potřeba být kvalifikovaným rozhodčím, mít licenci. Nedělají to lidé z ulice," usmívá se Smíšek.

Ač se prakticky nedostane na kurt, nebere změnu jako degradaci. „Olympiáda je vrchol na jakékoliv pozici. Navíc funkci, kterou zastávám, mají jenom Australian Open, French Open, Wimbledon, US Open, turnaje ATP 1000 a právě olympiáda, což hovoří za všechno," popisuje Smíšek.

Teoreticky mohl nabídku ředitelství turnaje odmítnout... „V hierarchii rozhodčích jsem se dostal zase o kus výše. Sice nevidím živě ani jeden míček, ale určitě jsem na prestižnější pozici," vypravuje.

Foto: Sport.cz

Elitní tenisový rozhodčí Jan Smíšek je v Tokiu jedním z trojice zastávající pozici tournament control.

Co přesně je v Tokiu jeho náplní. „Jsme ve třech v kanceláři a řešíme všechny žádosti či stížnosti z kurtů. Vyhlašujeme zápasy na kurt, což je primárně moje úloha. Takže můj hlas je slyšet ze všech reproduktorů v šatnách, posilovnách či sociálním zařízení. Obstaráváme i komunikaci s hráči," líčí Smíšek.

Jeho den má přesně stanovený řád. Ráno musí být v Ariake centru dvě hodiny před prvním utkáním. Na hotel odjíždí po posledním utkání. Nejčastěji řeší trable sudích s nefunkčními tablety, jejichž pomocí se mění skóre, poruchy samotných světelných tabulí či rozbité mikrofony. A samozřejmě požadavky hráčů, které jsou velice rozličné.

„Takže když zavolá Djokovič, že chce ice towel, tedy ručník plný ledu, pošlu někoho, aby Novakovo přání splnil. Když si zavolal domácí miláček Nišikoři pro suché ručníky, zase je to úkol pro mě, zajistit mu stoprocentní servis," vysvětluje Smíšek.

V součtu s vyplétáním raket a požadavky na doplnění tekutin pro pitný režim jde o nejčastější požadavky olympijského turnaje. „Mimořádné vedro vede ve směru chlazení a hydratace k mimořádným nárokům," připouští Smíšek a líčí, že jen výjimečně jej něco vyvede z míry. „Ale museli jsme řešit požadavek jednoho nejmenovaného hráče, který chtěl vodu, aby neměla pokojovou teplotu, ale současně nesměla být ani z ledničky," neskrývá Smíšek, že občas mají hvězdy své manýry.

Foto: Edgar Su, Reuters

Markéta Vondroušová se raduje z postupu do olympijského finále.

Sám šílené japonské teploty provázející tenisový turnaj zažívá jen okrajově při přesunech z hotelu a zpět. „V naší kanceláři jsou totiž servery, na které se zaznamenávají všechny zápasy. Potřebují hodně chladit, takže já vlastně celý den sedím v bundě," krčí rameny Smíšek, jehož hlas kromě Barbory Krejčíkové poznaly všechny české hráčky.

„Hned před prvním zápasem ženského singlu jsem vyvolával na kurt i Markétu Vondroušovou. Pak mi psala, že jí musím vždy vyhlašovat, protože jí to nosí štěstí. Rád tuhle povinnost plním a dodržím ji i před finále," ujišťuje utajený český zástupce v olympijském tenisovém turnaji.

Reklama