Hlavní obsah

Potvrzeno! První transsexuální sportovkyně jede na olympiádu

Krok, který se zapíše do historie olympijských her. Do Tokia se kvalifikovala první transgenderová sportovkyně. Novozélandská vzpěračka Laurel Hubbardová bude soutěžit v kategorii do 87 kilogramů. Řada sportovců se proti tomuto kroku bouří.

Austrálii bude na olympiádě zastupovat transsexuální vzpěračka Video: AUSTRALIAN WEIGHTLIFTING FEDERATION, Reuters

 
Článek

Už na začátku května splnila Hubbardová podmínky pro to, aby se podívala jako první transsexuální sportovkyně do Tokia. Novozélandský výbor teď potvrdil, že v cestě už nestojí žádná překážka.

Mezinárodní olympijský výbor vydal v roce 2015 směrnice, které umožňují transgenderovým sportovcům start na hrách, když jejich hladina testosteronu v krvi nepřekročí 10 nanomolů na litr nejméně rok před prvním startem, což Hubbardová splnila.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Vzpěračka Laurel Hubbardová se stala první transgenderovou sportovkyní, která bude startovat na olympijských hrách

Bývalí sportovci, a i například ředitel Australské federace vzpírání Michael Keelan jsou však proti. Říkají, že je to nefér, jelikož v mužské pubertě se více zvyšuje výkonost sportovců. Za vzpěračku se však postavila i novozélandská vláda. „Laurel je členkou olympijského týmu Nového Zélandu. Jsme na ni hrdí, protože jsme hrdí na všechny naše sportovce, a budeme ji po celou dobu podporovat," stojí v prohlášení ministra sportu a rekreace Granta Robertsona.

Třiačtyřicetiletá vzpěračka, která do roku 2013 soutěžila jako Gavin Hubbard, se v kariéře potýká nejen s neustálým zpochybňováním toho, zda je fér, aby startovala v kategorii žen, ale také se zraněními. Jedno z nich ji připravilo o start na hrách Commonwealthu. Teď je plně připravena zabojovat o cenný kov na olympijských hrách.

Reklama

Související témata: