Hlavní obsah

V Tokiu chtějí prodloužit stav nouze, zahájení OH tak nejspíš bude bez diváků

Aktualizováno

Japonsko velmi pravděpodobně o měsíc prodlouží stav nouze v dějišti olympijských her v Tokiu. Většina soutěží a akcí včetně zahajovacího ceremoniálu se tak podle agentury Kjódó bude muset uskutečnit bez diváků. Hry začnou 23. července.

Foto: twitter@barstoolsports, Twitter

Olympijské hry v Tokiu se blíží. Většina soutěží a akcí včetně zahajovacího ceremoniálu se kvůli prodloužení stavu nouze pravděpodobně bude muset uskutečnit bez diváků.

Článek

Stav nouze měl původně v Toku platit do 11. července, ale počet nakažených koronavirem přes dva týdny stoupá. Úřady už kvůli pandemii ve městě omezily první část štafety s olympijskou pochodní a na hry nesmí fanoušci ze zahraničí.

Organizátoři nedávno oznámili, že tribuny sportovišť a stadionů budou moci být zaplněné jen z 50 procent s maximálním limitem deset tisíc lidí. Podle agentury Kjódó a deníku Asahi je však pravděpodobné, že v Tokiu se bude soutěžit zcela bez diváků. Rozhodnutí by mělo padnout ve čtvrtek.

List Asahi napsal, že na slavnostní zahájení chtějí organizátoři pustit alespoň VIP hosty. Mělo by jít o členy Mezinárodního olympijského výboru, sponzory a vysoké státní představitele.

Diváky nechtějí pořadatelé ani u trati maratonu, který se poběží v Sapporu. "Vzhledem k současné koronavirové situaci je potřeba riziko nákazy minimalizovat omezením pohybu. Rozhodli jsme se vyzvat lidi, aby během závodů k trati nechodili," uvedli dnes. Do Sappora byly maratony přeloženy z Tokia kvůli chladnějšímu počasí. Ženy poběží 7. srpna, muži o den později. V Sapporu se budou konat také chodecké závody.

Reklama