Hlavní obsah

ČOV je šokovaný vyjádřením předsedy NSA Neussera ke speciálu do Tokia

Český olympijský výbor (ČOV) je šokovaný vyjádřením předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera ohledně událostí kolem leteckého speciálu na olympijské hry do Tokia, z něhož bylo šest pozitivních případů nákazy koronavirem včetně čtyř sportovců. Neusser v pondělí v rozhovoru pro Českou televizi nařkl zástupce ČOV z toho, že podváděli při označování lidí, kteří byli v kontaktu s lékařem Vlastimilem Voráčkem. Ten měl pozitivní test hned na letišti po příletu do Tokia.

Foto: Sport.cz

Předseda národní sportovní agentury Filip Neusser.

Článek

Neusser na začátku her osobně navštívil olympijské soutěže v Tokiu. V té době už vycházely najevo pozitivní případy v českém týmu a Neusser ostře kritizoval způsob, jak ČOV zorganizoval dopravu sportovců charterový letem, a skutečnost, že události hodlá vyšetřovat samotné vedení ČOV. V kritice pokračuje i po návratu do Česka a odhaluje informace, o kterých se údajně doslechl od sportovců.

ČOV vysvětluje, že ve speciálu nebyl zasedací pořádek a pasažéři se mohli volně pohybovat. Osoby, které byly s pozitivním lékařem Voráčkem v kontaktu, určoval takzvaný covidový styčný důstojník (CLO) Jan Exner. "Pokusil jsem se prostřednictvím dotazů zjistit nejčastější pohyb jednotlivých osob jak v letadle, tak na letišti. Proto jsem označil osoby, které seděly na nejbližších místech, a současně jsem do tohoto seznamu na základě požadavků japonských organizátorů zařadil osoby, které měly s pozitivní osobou další intenzivní kontakt," uvedl Exner, který v karanténě skončil také. Samotný let trval třináct hodin, dalších devět hodin pokračovaly procedury na letišti v Tokiu.

Olympijský výbor se proti Neusserově nařčení ohradil. "Šokují nás vyjádření předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera, který v uvedené věci ani při pobytu přímo na olympijských hrách v Japonsku, ani nyní osobně nekomunikoval s nikým z vedení týmu české výpravy, nezajímal se o aktuální stav věcí a nežádal o jakékoli informace o celé situaci. Bohužel se ve své funkci nedokázal oprostit od osobní antipatie vůči Českému olympijskému výboru, což je u nejvýše postaveného muže českého sportu přinejmenším politováníhodné," uvedl v tiskové zprávě.

Neusser měl být protikandidátem Jiřího Kejvala při obhajobě postu předsedy ČOV. Kejvala kritizoval za údajně autoritativní vedení národního olympijského výboru. Volby se ale kvůli pandemii a zásahům soudu několikrát odkládaly a ke střetu nakonec nedošlo, protože Neusser v květnu nahradil odstoupivšího Milana Hniličku v čele NSA.

Na olympijských hrách pobýval Neusser společně s mluvčím NSA Jakubem Večerkou necelý týden od 23. do 28. července. "Za prvé pan předseda letěl na OH jako nejvýše postavený činitel sportu v České republice, aby se zde setkal a jednal s kolegy z ostatních zemí. Dále aby jednal přímo s předsedou japonské Národní sportovní agentury ohledně zahájení spolupráce v oblasti sportu mezi Českem a Japonskem a dalších tématech, vyjednal s panem velvyslancem služební cestu do Japonska a v neposlední řadě ve zbytku volného času podpořil české sportovce," přiblížil Večerka na dotaz ČTK účel cesty.

V době návštěvy OH Neusser ještě nebyl očkovaný, termín měl zarezervovaný až po návratu. Se sportovci ani dalšími členy českého olympijského týmu se osobně nesetkal. "Sportovci byli striktně odděleni v jiné bublině, než byla bublina politiků a funkcionářů, ve které jsme byli my," uvedl mluvčí. Tvrdí, že předseda důsledně dodržoval opatření včetně používání roušky všude mimo doby pití a jídla."Jiná možnost ani nebyla, kdykoliv jsme měli byť jen trošku stáhnutou roušku, například po jídle, pití nebo telefonátu, ihned u nás byli pořadatelé a upozornili nás na to," řekl. K fotografii, na které je Neusser na tribuně s rouškou pod bradou a která se dostala k novinářům v Tokiu, Večerka poznamenal: "To byl jeden z těch případů (po jídle nebo telefonátu)."

ČOV při vlastním šetření uznal, že se na palubě nedodržovala striktně protikoronavirová opatření, sportovci a doprovod neměli důsledně zakrytá ústa a nos. Někteří odkládali roušku nebo respirátor i mimo konzumaci občerstvení. Případ řeší také pražská hygienická stanice, které ČOV poskytl podklady.

Hygienici uvedli, že při trasování našli u jednoho z nakažených z letu do Tokia tři blízké osoby v ČR, které měly pozitivní test na koronavirus. "ČOV bude očekávat celkové závěry šetření hygieniků. Do té doby se chceme zejména soustředit na zajištění servisu pro české sportovce v posledních dnech Her XXXII. olympiády v Tokiu. Výkonný výbor ČOV bude projednávat výsledky interního šetření na svém zasedání 6. září 2021," doplnil ČOV.

Reklama

Související témata: