Hlavní obsah

Tokijští pořadatelé OH 2020 se podle komise nedopustili korupce

Tokio

Nezávislá vyšetřovací komise dospěla k závěru, že úspěšnou kandidaturu Tokia na pořádání olympijských her v roce 2020 neprovázely žádné korupční praktiky. Zvláštní tým vyšetřovatelů ustanovili sami organizátoři her ve snaze zjistit, zda byla v pořádku jejich platba ve výši přes dva miliony dolarů na účet singapurské konzultantské firmy.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Příští OH uvidí Tokio. Ilustrační snímek ze zakončení olympiády v Riu.

Článek

Japonci poslali peníze společnosti Black Tidings, kterou vlastní Ian Tan Tong Han. Ten je blízkým přítelem Papeho Massaty Diacka, bývalého marketingového poradce Mezinárodní atletické federace a syna někdejšího šéfa IAAF Laminea Diacka.

Oba Diackové byli v lednu v souvislosti s krytím dopingového skandálu v Rusku potrestáni doživotním zákazem činnosti v atletice, ve Francii je proti nim navíc vedeno trestní řízení. Podle vyšetřovatelů však japonští funkcionáři o vztahu mezi Tanem a Diackem nevěděli.

Představitelé tokijské kandidatury zaplatili i dalším konzultantským firmám, vesměs ale menší částky, než jaká přišla na účet Black Tidings. Komise nicméně uvedla, že "úspěšný lobbista" Tan měl na takovou sumu oprávněný nárok.

Přípravy tokijské olympiády provází řada potíží. Loni v září rezignoval kvůli problémům s plánováním stavby hlavního stadionu pro hry ministr sportu Hakubun Šimomura. Původně vybrané logo zase napadl belgický designér a upozornil na podobnost s jeho vlastním dílem pro divadlo v Lutychu, dokonce se kvůli tomu obrátil na soud. Nové logo vybrali Japonci až po sedmi měsících.

Reklama

Související témata: