Hlavní obsah

Pionýr z Brna sází na bojovnost k nezaplacení

Radek Malina (Tokio)Sport.czPrávo

Půjde do boje jako poslední česká medailová naděje. Nepřipouští si však žádný tlak. Dráhový cyklista Tomáš Bábek netají, že jeho cílem z víkendového keirinu na olympijských hrách v Tokiu jsou stupně vítězů. Už proto, že v Japonsku dva roky závodil.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Dráhař Tomáš Bábek při tréninku na olympijské trati.

Článek

„Formu má úplně každý, což se dalo očekávat. Budu muset vsadit na bojovnost. Soupeři si mohou koupit kola za statisíce, využívat technologie za miliony, ale srdce bojovníka musíte mít v sobě. To si nelze koupit," říká bojovně Tomáš Bábek, který za sebou má představení ve sprintu, kde sice vytvořil osobní rekord, ale skončil osmadvacátý a nepostoupil z kvalifikace.

„Nikdy v kariéře jsem nejel rychleji, což odráží dobrou přípravu. Sprint není moje parketa, ale osobák se počítá. Věděl jsem v předstihu, že elita je ve sprintu jinde. Teď ale přichází můj čas," věří Bábek před víkendovou bitvou o zlato v keirinu.

Má extra motivaci. Pozici na stupních vítězů chce vybojovat pro tragicky zesnulého bratra. „Nechci ho zklamat, i když vím, že by byl rád už jen za to, že v Tokiu pojedu. Ale mým cílem je medaile pro něj," vyhlašuje Bábek.

Dráhaře Tomáše Bábka nabudil před cestou do Tokia Brňák Choupenitch

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Je trošku pionýrské, že jako jediný ze všech účastníků nemám v rodné zemi velodrom, na kterém se závodí. Respektive velodrom vhodný pro velké závody s krytým oválem dlouhým dvě stě padesát metrů. Ale snažím se i tohle přetavit ve vlastní plus v podobě zdravé naštvanosti," vypravuje Bábek.

Nijak nezastírá, že disciplína zrozená právě v Japonsku před více než sedmdesáti lety, při které závodníci absolvují úvodní kola za zrychlujícím vodičem, je hodně o štěstí. „Budu ho potřebovat kupu," směje se Bábek. „Budou to velké souboje. Na stupních vítězů může být kdokoliv ze startovní listiny, tak moc je keirin vyrovnaný. Jsou zde kluci, kteří vyhráli světový pohár, mistrovství světa či Evropy. Stačí jeden špatně načasovaný útok a všechno přijde vniveč," krčí rameny Bábek.

Naděje pro Tokio

A je nadšený, že si po dlouhých měsících užije závody i s diváckou atmosférou. Izu totiž spadá do prefektury, kde není vyhlášen nouzový stav, a tak na velodrom mohou fanoušci. „Jsem nadšený. Věřím, že jsem si při dvouletém působení v Japonsku vybudoval určitou pozici, a i moje jméno bude slyšet," těší se Bábek, pro nějž bitva o vysněnou olympijskou medaili začne v sobotu kvalifikací a v ideálním případě vyvrcholí v neděli časně ráno finálovou jízdou.

Reklama

Související témata: