Hlavní obsah

Takhle teda ne, koně mlátit nebudeš! Skandál poslal Němku z olympiády domů

Trenérka německých moderních pětibojařů Kim Raisnerová už nezasáhne do olympijských her v Tokiu. Pěstí udeřila koně, který odmítal skákat, a zároveň hlasitě nabádala svoji svěřenkyni Anniku Schleuovou, aby udělala to samé. Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) dnes oznámila, že trenérka byla z her vyloučena.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Pro Anniku Schleuovou z Německa šance zhasly v parkuru, kdy jí kůň odmítl poslušnost

Článek

Šéf německého olympijského týmu Alfons Hörmann už dříve řekl, že trenérka nebude asistovat u mužské soutěže, která pokračuje dnes. Žádal též mezinárodní federaci o rychlou úpravu pravidel.

"Domníváme se, že je potřeba bezodkladně incident přezkoumat, zejména z hlediska ochrany zvířat. Národní a mezinárodní federace by měly učinit závěry," řekl Hörmann.

UIPM reagovala, že bere na vědomí zprávy obdržené v posledních hodinách od lidí, kteří mají obavy o podmínky koní i sportovců v moderním pětiboji. "Dnes se soustředíme na co možná nejlepší průběh olympijské soutěže mužů, ve správný čas přijdeme se stanoviskem," uvedla unie.

Moderní pětibojaři nejezdí v parkuru na vlastních koních, ale vylosují si je náhodně dvacet minut před soutěží.

Schleuová měla olympiádu rozjetou skvěle, kůň Saint Boy (Svatý chlapec) se ale už během rozcvičky vzpouzel a odmítal skákat, což vyvrcholilo v soutěži. Zoufalá Schleuová propadla v pláč, zatímco trenérka Raisnerová křičela, aby závodnice koně udeřila, a sama tak jednou učinila.

Schleuová si následně kvůli množství nenávistných komentářů dočasně deaktivovala účet na instagramu, stejně jako její přítel a matka. Uvedla, že věděla, že svět oběhnou záběry, které nevypadají pěkně, ale s takovou kopou nenávisti nepočítala.

"Zasáhlo mě, když někdo říkal, že jsem nelidská, když byly vyřčeny výčitky ohledně týrání zvířat. Chovala jsem se ke koni podle svého nejlepšího vědomí," řekla Schleuová.

Olympijskou vítězkou se nakonec stala Britka Kate Frenchová. Stříbro získala šampionka z Londýna 2012 Laura Asadauskaitéová z Litvy, bronz Maďarka Sarlota Kovácsová. Schleuová obsadila 31. místo.

Reklama

Související témata: