Hlavní obsah

Pád krále! Francouzský desetibojař Mayer skončil v dálce po třech přešlapech

Berlín
Aktualizováno

Naděje francouzského mistra světa v desetiboji Kevina Mayera skončily v Berlíně už po druhé disciplíně. Jeden z největších favoritů evropského šampionátu v dálkařském sektoru třikrát přešlápl a zapsal si nulu. Po třech disciplínách vede Nor Martin Roe, Jan Doležal je na patnáctém a Marek Lukáš na sedmnáctém místě.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Francouzský favorit desetiboje Kevin Mayer vstřebává na ME v Berlíně vyřazení po třech přešlapech v dálce.

Článek

Přitom do dvoudenní soutěže vstoupil Mayer ve velkém stylu. V běhu na 100 metrů ubral ze svého osobního rekordu dvě setiny časem 10,64 sekundy a ujal se vedení. Od prohry s Američanem Ashtonem Eatonem před dvěma lety na olympijských hrách v Riu de Janeiro neprohrál žádný velký závod. Letos ještě neabsolvoval kompletní desetiboj, při Diamantové lize v Paříži si ale vylepšil osobní rekordy na překážkách a v kouli.

A zrychlení potvrdil i v Berlíně na stovce. Také v dálkařském sektoru mířil dál, než je jeho osobní rekord 765 cm, ale třikrát těsně přešlápl a skončil v slzách. Stejně špatně si na odrazovém prkně vedli i jeho krajané Ruben Gado a Romain Martin.

Čeští desetibojaři začali na úrovni svých letošních maxim - Jan Doležal zaběhl 11,06 a do dálky skočil 712 cm, Marek Lukáš byl o šest setin pomalejší a skočil 699 cm. Také v koulařském sektoru předvedli oba Češi vyrovnané výkony, tentokrát byl Lukáš s 14,04 m o jeden centimetr lepší.

Po Mayerově selhání se vedení ujal Brit Tim Duckworth díky druhým místům na stovce i v dálce. Po kouli ale klesl na čtvrté místo, do čela se vyhoupl Roe. Hodně špatně začal obhájce evropského zlata Belgičan Thomas van der Plaetsen. Čas 11,48 byl druhý nejhorší z 28 startujících a také 741 cm v dálce bylo hluboko pod jeho možnostmi. Po třech disciplínách je až na 19. místě.

Reklama