Hlavní obsah

Léto plné zvratů. Český oštěpař si oddechl, že nejel na dovolenou

Berlín

Jedeš. Nejedeš. Tak nakonec přece jen ano! Týdny jako na houpačce prožíval před evropským šampionátem oštěpař Jaroslav Jílek. Svěřenec světového rekordmana Jana Železného nakonec na finálovou účast před dvěma lety v Amsterdamu nenavázal a uvízl s výkonem 75,83 m v kvalifikaci.

Foto: Jan Kucharčík

Jaroslav Jílek v kvalifikaci mistrovství Evropy v Berlíně.

Článek

Osmadvacetiletý oštěpař limit pro Berlín překonal hned v květnu, jenže na poslední možnou chvíli ho při mistrovství republiky v Kladně překonal tréninkový kolega Petr Frydrych a Jílek byl rázem až českou čtyřkou i za Jakubem Vadlejchem a Vítězslavem Veselým. A protože na mistrovství Evropy je místo jen pro tři závodníky z jedné země, zůstal mu Černý Petr.

Rychle balil kufry

Těsně před začátkem šampionátu mu však zavolal Veselý, že ho stále trápí angína, a v Berlíně závodit nebude, čímž se přece jen otevřela cesta pro Jílka. „Byly to letos takové zvraty,“ přiznává rodák z Nového Města na Moravě.

„Po Kladně už jsem nepočítal, že bych jel. Lákalo mě sice někam odjet vyčistit hlavu, ale nakonec jsme se s trenérem domluvili, že budeme trénovat, kdyby se někomu něco stalo,“ říkal Jílek a dobře udělal. Po telefonátu od Veselého rychle balil kufry.

„Ještě jsem se stavoval za Víťou a dal mi nějaké věci,“ popisoval Jílek. Ve finále bude fandit parťákům Vadlejchovi s Frydrychem. I proto, že kdyby se jeden z nich stal mistrem Evropy, za dva roky do Paříže by mohli jet čtyři čeští oštěpaři.

Reklama

Související témata: