Hlavní obsah

Pohádka. Nikola žije svůj sen a já ji můžu jen podporovat, říká Veselý o své partnerce

Berlín

Původně měl být ve výpravě jako závodník. Jenže vleklá angína plány bývalého mistra světa v hodu oštěpem Vítězslava Veselého změnila. „Mohl jsem to tu zkusit, ale věděl jsem, že když přenechám místo Jardovi Jílkovi, bude mít větší šanci udělat nějaký výsledek,“ vysvětloval. Narychlo tak sháněl alespoň lístky na šampionát, vždyť v Berlíně bude o medaili dnes večer bojovat jeho přítelkyně Nikola Ogrodníková.

Foto: Ivana Roháčková

Vítězslav Veselý (vpravo) po boku kouče Nikoly Ogrodníkové Rudolfa Černého.

Článek

„Měl jsem štěstí, sehnal jsem lístek do sektoru hned k trenérům,“ pochvaloval si na ochozech Olympijského stadiónu krátce po skončení čtvrteční kvalifikace, kterou Ogrodníková s přehledem zvládla. Úplně klidný ale nebyl.

„Protože jsem viděl i na Nikole, že je nervózní. Poslední tréninky i rozhazování byly takové nemastné neslané, tak jsem si říkal, co se bude dít,“ přiznával pětatřicetiletý oštěpař. „Ale ona je závodní typ, potřebuje se pořádně rozběhnout, aby se vše sešlo a pak oštěp odletěl,“ kvitoval.

Změna pomohla

Ostravská rodačka se před dvěma lety přestěhovala za ním do Prahy a od té doby se datuje její strmý oštěpařský vzestup. „Přešla z vícebojařské přípravy, kde je větší kvantum tréninků a objemu i přes sezónu. Jenže ona je už vzezřením výbušný a silový typ, který potřebuje krátké intenzivní tréninky. Odpočine si a pak přijde ta střelba,“ popisuje.

„V tomhle byla trochu udušená. A jak přišla k nám do oštěpařské skupiny, poznala náš systém, který ji sedl a začalo se to v ní probouzet,“ říká Veselý, který loňský rok svou partnerku vedl jako kouč. I letos ji pomáhá s technikou, ale hlavním trenérem je Rudolf Černý.

V pátek bude Veselý na svém místě na tribuně opět trnout, radit i povzbuzovat. „Asi nikdo nečekal, že hned na začátku sezóny hodí 65 metrů. Zatím je to pohádka a ať to tady dopadne jakkoliv, ona si žije svůj sen a já ji můžu jen podporovat v tom, ať si ho užije,“ dodává oštěpař, jenž má z evropských šampionátů doma jedno zlato a dvě stříbra.

Reklama

Související témata: